Megfúrta az elnök a macedón nyelvtörvényt, nem lehet hivatalos nyelv az albán

2018. január 17. 19:34

Hiába albán a 2,1 milliós Macedónia lakosságának harmada, Gjorge Ivanov elnök nem írta alá a nyelv hivatalossá tételét célzó törvényt.

2018. január 17. 19:34

Gjorge Ivanov macedón elnök nem írta alá az albán nyelvet hivatalossá tevő törvényt, amelyet a szkopjei parlament múlt csütörtökön fogadott el – közölte a Vesti.mk macedón hírportál.

A jobboldali államfő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: nem írja alá a törvényt, mert szerinte alkotmányellenes. „Olyan törvényt fogadtak el, amely igazságtalan, és előnyöket biztosít az albán nyelv számára” – mondta Gjorge Ivanov.

A macedón sajtó szerint számítani lehetett arra, hogy a köztársasági elnök megvétózza a törvényt, és visszautalja azt a parlamentnek. A képviselőknek így újra kell szavazniuk a jogszabályról, ám ha a balközép többség ismét elfogadja, akkor már nem lesz szükség az államfő beleegyezésére ahhoz, hogy hatályba lépjen. Elfogadása után a törvényt már csak az alkotmánybíróságnál lehet megtámadni. 

A múlt csütörtökön a 120 fős képviselőház 69 tagja szavazott az új nyelvtörvényre.

Az új törvény szerint az albán nyelv az ország azon részein is hivatalos használatba kerül a különböző állami szerveknél, ahol az albán kisebbség aránya nem éri el a lakosság egyötödét. A korábbi jogszabály 2001-ben született azt követően, hogy fegyveres konfliktus alakult ki az albán lázadók és a kormányzati erők között. Ennek értelmében mindazokon a helyeken, ahol az albán kisebbség tagjainak a száma meghaladja az összlakosság 20 százalékát, hivatalos nyelvként használható az albán.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2018. január 18. 08:37
A sok bunkó, primitív barom! Budosek mint a dög. Lopni csalni, hazudni tudnak csak. Semmirekellő népség, az albán.
Akitlosz
2018. január 17. 22:55
Miért baj ez a törvény? Svájcban mennyi az olasz és rétoromán? Kanadában mennyi a francia? És nekünk, legalábbis nekem sem igazán tetszik, hogy a szomszédos országban államilag nem használatos a magyar nyelv. Ennél nagyvonalóbbnak kellene lenni. Felőlem aztán latin, kínai meg akármilyen nyelvű feliratokat is kitehet(né)nek, ha van magyar nyelvű is. Nem az zavar, ha másnak is van, hanem az, ha nekünk sincsen.
Peter8811
2018. január 17. 22:20
Mit bán az albán?
Akitlosz
2018. január 17. 21:36
"A macedón sajtó szerint számítani lehetett arra, hogy a köztársasági elnök megvétózza a törvényt, és visszautalja azt a parlamentnek. A képviselőknek így újra kell szavazniuk a jogszabályról, ám ha a balközép többség ismét elfogadja, akkor már nem lesz szükség az államfő beleegyezésére ahhoz, hogy hatályba lépjen." Tehát ez NEM VÉTÓ! Az újságírók egyszerűen nem is értik a vétó szó jelentését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!