Catherine Deneuve bocsánatot kér az áldozatoktól

2018. január 15. 08:12

A francia színésznő, akit azzal vádoltak meg többen is, hogy az erőszaktevők pártjára állt, visszautasítja ezt, szerinte a nyílt levélben, amelyet aláírt, nem ez áll. Deneuve elmondja: aggasztja a cenzúrát támogató közhangulat.

2018. január 15. 08:12

Catherine Deneuve nyílt levéllel fordult a nyilvánossághoz azután, hogy indulatok kereszttüzébe került egy korábbi állásfoglalás aláírójaként – írja a Euronews. A levelet a #metoo kampány, vagyis a szexuális zaklatás ellen indított nemzetközi mozgalommal szemben fogalmazták meg, mondván: túl messzire ment a közelmúltbeli botrányokból kinőtt kezdeményezés.

A francia színésznő, akit azzal vádoltak meg többen is, hogy az erőszaktevők pártjára állt, visszautasítja ezt, szerinte a nyílt levélben, amelyet aláírt, nem ez áll. „Igen, szeretem a szabadságot. Nem szeretem korunknak azt a jellegzetességét, hogy mindenki úgy érzi, jogában áll ítélkeznie. Olyan korban élünk, ahol a közösségi médiában tett egyszerű gyanúsítgatások büntetéseket, lemondásokat és gyakran médialincseléseket vonnak maguk után. Egy színészt digitálisan kitörölhetnek egy filmből, egy rangos New York-i intézmény igazgatóját lemondásra kényszeríthetik, amiért harminc éve rátette valakinek a fenekére a kezét. Nem nézek el semmit. Nem hozok ítéletet ezeknek a férfiaknak a bűnösségéről, mert nem vagyok hivatott erre, és csupán kevesen azok” – írja a színésznő.

Nem, nem szeretem ezt a manapság túlságosan is gyakran megnyilvánuló falkaszellemet. Ez magyarázza a Balance ton porc hashtaggel [A #metoo francia megfelelője – a szerk.] szembeni fenntartásaimat, amelyeknek már októberben hangot adtam” – magyarázza a színésznő. Deneuve elismeri, hogy több férfi követ el szexuális zaklatást, mint nő, ám úgy érzi, a hashtag a „besúgásra” bátorít, és semmi biztosíték nincs arra, hogy egyesek nem önös célokra használják ki a helyzetet, vagy hogy ártatlanokat nem hajszolnak az öngyilkosságba. 

Deneuve arról is ír, hogy aggódik a régi nagy mesterek remekműveiért. „Emellett volt még egy számomra lényegi ok, amiért aláírtam a szöveget: annak a veszélye, hogy tisztogatni kezdenek a művészet területén. Máglyára vetjük Sade könyveit? Leonardo da Vincit pedofilként bélyegezzük meg, és megsemmisítjük a képeit? Eltávolítjuk Gaugain festményeit a múzeumokból? Elpusztítjuk Egon Schiele rajzait? Betiltjuk Phil Spector lemezeit?” – teszi fel a kérdést Deneuve, hozzátéve: aggodalommal tölti a mai, cenzúrát támogató közhangulat.

Deneuve kifejti: nem az ő dolga, hogy bántalmazott nőtársai nevében beszéljen. Ami traumatikus helyzeteket teremt, az mindig a hatalom, a hierarchikus pozíció – véli a színésznő, hozzátéve: az áldozatok akkor esnek a csapdába, amikor nem mondhatnak nemet anélkül, hogy elveszítsék az állásukat, vagy megaláztatásokat, lealacsonyító, gúnyolódó megjegyzéseket szenvedjenek el. Deneuve szerint a megoldás a fiúk és a lányok megfelelő nevelése hozhatja el, illetve javasolja azt is, hogy a vállalatoknál olyan szabályokat hozzanak, hogy zaklatás esetén rögtön eljárás induljon.

Az kétségtelen, teszi hozzá, hogy kénytelen elhatárolódni némelyektől, akik szintén aláírók, de későbbi nyilatkozataikban elferdítették az eredeti üzenetet. Deneuve utal Brigitte Lahaie volt pornószínésznő kijelentésére, miszerint a nemi erőszakot élvezhetik a nők, Deneuve szerint ezzel a mondattal Lahaie szembeköpte a nemi erőszak áldozatait, és azt sugallta az erőszakot elkövetőknek, hogy nem is olyan súlyos a tettük, elvégre az áldozat is örömöt lelhet a dologban. Deneuve rámutat: ez a pornószínésznő önálló véleménye, a Le Monde-ban közreadott nyilatkozatban semmi sem utal arra, hogy a nemi erőszak jó, ha így lett volna, alá sem írja a petíciót.

Catherine Deneuve végül úgy fogalmaz, hogy ha félreérthető volt, megköveti az áldozatokat, de csakis őket. Azoknak pedig, akiknek kapóra jött, hogy kiállhattak őmellette az elmúlt napokban - „a konzervatívoknak, a rasszistáknak, a tradicionalistáknak” –, azt üzeni, hogy se a hálájára, se a barátságára ne számítsanak.  

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. január 16. 03:43
Depardieu közben elment a metróval Oroszországba.
tango47
2018. január 15. 11:28
Ha valaki a normalitás talaján áll, mint Deneuve, az biztosan számíthat az abnormalitás össztüzére.
oskar
2018. január 15. 11:12
Igaza is lehet ha egy férfi " bepróbálkozik" és ha elutasításban részesül, akkor odébb áll. Ha viszont a befolyását használja ( főnök - beosztott, vagy valamilyen előnyt biztosít másokkal szemben ha megteszi ( rendező, producer..stb) akkor az a legenyhébb esetben is bűn legyen. Igenis csinálódjon ki az aki ilyenre vetemedik.
luzitanxaver
2018. január 15. 10:37
Elképesztően bonyolult történet ez, mindenféle elmosódó határokkal. Tisztelet Catherine Deneuve-nek, hogy arra használja fel státuszát, hogy autodafé idején odaálljon a máglyák mellé és teljesen jogos kérdéseket tegyen fel. Viszont azt is érdemes látni, hogy ő egy jócskán hetvenes éveiben járó ikon, aki életkora, hírneve, de karrierperspektívái miatt is megteheti, hogy saját véleménye legyen és azt nyilvánosan védelmezze is. Képzeljünk el egy húszas-harmincas éveiben járó, feltörekvő színésznőt hasonló véleménnyel az "új idők új dalairól". Vagy akár azt a hipotetikus esetet, hogy maga Catherine Deneuve idén nem a 75-öt, hanem a 25-öt vagy a 35-öt tölti be. Mindjárt más a leányzó fekvése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!