Visszarendelik a belga vadászgépeket a Közel-Keletről

2017. december 28. 15:48

Másfél év után hazarendelik Irakból és Szíriából a belga F-16-os harci repülőgépeket – közölte csütörtökön a Le Soir.

2017. december 28. 15:48

A Belga Légi Hadtest F-16-os harci repülőgépei befejezik iraki és szíriai missziójukat – írja csütörtökön a Le Soir. A belga harci gépek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásait bombázták az Amerikai Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció tagjaiként. A Le Soir tájékoztatása szerint a négy vadászbombázó hatórás repülést követően szerdán tért vissza Belgiumba. A pilótákat személyesen Steven Vandeput a királyság védelmi minisztere fogadta a Limburg tartományban található légi bázison. Beszédében a tárcavezető a belga harci pilóták „fantasztikus teljesítményét” méltatva kijelentette, hogy a dzsihadisták „katonai vereséget szenvedtek Irakban”, és „rendkívüli módon visszaszorultak” Szíriában.

A hadsereg arról számolt be, hogy a belga harci repülőgépek a koalíciós légi hadműveleteknek nagyjából öt százalékát hajtották végre, ez körülbelül hatszáz bevetést jelent. Egyes szakértők viszont úgy vélik, hogy a belga pilóták – akik a bevetések 70 százalékában az iraki szárazföldi erőknek nyújtottak légi támogatást –, csak akkor hajtottak végre légicsapásokat, ha teljességgel kizárhatók voltak a civil áldozatok. A szíriai műveletek mindössze a bevetések 12 százalékát tették ki. Vandeput elmondta, hogy a misszió mandátumának lejárta ellenére a belga haderő más formákban, például kiképzéssel továbbra is részt vesz az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Az ügy előzménye, hogy az Amerikai Egyesült Államok hadereje 2014 augusztusában indított légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihadisták szíriai állásait is bombázni kezdte.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2017. december 28. 23:10
Eddig is mi a faszt kerestek ott?
Akitlosz
2017. december 28. 20:14
"A pilótákat személyesen Steven Vandeput a királyság védelmi minisztere fogadta " De előtte még személyesen ment el pisilni.
Akitlosz
2017. december 28. 20:13
"Belga Légi Hadtest a négy vadászbombázó" Teljesen szanaszéjjel van már inflálva a hadsereg is. Négy darab repülőgép aztán már hadtest. Magyarország vagy egy légiszállítási ezred, kemény 3 darab repülőgéppel. Régen az ekkora alakulatokat helyesen rajnak hívták. 4 repülőgép ugyan mitől hadtest? Nem kicsit nagyképű megnevezés.
Akitlosz
2017. december 28. 20:09
"Visszarendelik a belga vadászgépeket a Közel-Keletről" Kár, hogy épségben. Megérdemelték volna a pusztulást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!