Orosz befolyástól tart a spanyol kormány Katalóniában

2017. december 20. 14:43

A Wikileaks-alapító szeparatistákat támogató Twitter-üzenete, és az orosz beavatkozás lehetősége is aggodalmakkal tölti el a spanyol kormányt a katalán választási kampány hajrájában.

2017. december 20. 14:43

Csütörtökön választásokat tartanak a Spanyolországtól októberben elszakadni akaró Katalóniában, így a világ szeme most a tartományra, és annak döntésére irányul – a választási kampányt vádaskodások, erőszakos cselekmények, bebörtönzések kísérték, és ami az eredményeket illeti, a közvélemény-kutatók szoros választási hajrát jósolnak. Az Independent cikke alapján.

A kampány legvégén a felmérések listáinak élén a függetlenségpárti Republikánus Baloldal (ERC) áll, akik 33 széket szerezhetnek a katalán törvényhozásban. Őket szorosan követi a maradáspárti Ciudadanos (Állampolgárok), a harmadik erő pedig a Brüsszelbe menekült katalán elnök, Carles Puigdemont pártja, az Igazságot Katalóniának lehet – ők 27 széket várhatnak. Árnyékot vet a választási kampányra, hogy a legesélyesebb ERC pártelnöke, Oriol Junqueras jelenleg börtönben ül.

Közben a spanyol kormány orosz beavatkozást sejt a katalán politikában. Alfonso Dastis védelmi miniszter azt nyilatkozta, megerősíthető, hogy orosz beavatkozási kísérlet történik Katalóniában. „A cél az Európai Unió destabilizációja” – mondta, majd az Unióval való stratégiai együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Maga az EU is kiemelte, van orosz beavatkozás a spanyol tartományban – erről kedden Damian Collins, a Közös Digitális, Kulturális, Média- és Sportbizottság feje beszélt.

Nemcsak az oroszoktól tart azonban a spanyol kormány: szerintük Julian Assange Wikileaks-alapító is megpróbál beleszólni a választások alakulásába. Ezeket a vádakat a spanyol fél azért hozza fel Assange-nak, mert az egy Twitter-üzenetben utalt arra, hogy a régióban a szeparatisták el vannak nyomva. Madrid meg is kérdezte az ügyről az ecuadori kormány véleményét – ugyanis Assange már öt éve Ecuador londoni nagykövetségén él. Lenin Moreno ecuadori elnök közölte, emlékeztették Assange-t, hogy ne szóljon bele a baráti országok politikájába.

(Fotó: MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. december 20. 20:26
Én csak a viasztól.
Senye Péter
2017. december 20. 19:15
Én meg attól tartok, hogy az oroszok megint meghekkelik a lottószámokat.
brekker
2017. december 20. 18:36
Ha Putyin pincsije, Orbán megolvasztja az emberek agyát, akkor mire lehet képes maga a Mester?
atila68
2017. december 20. 16:56
Ezek szerint létezik Putyin terv, nem csak a Gyuri bácsi nyomul befolyásért a keleti régióban? Ez most, hogy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!