Elhunyt Mihály király

2017. december 05. 13:58

Életének 96. évében elhunyt Mihály, Romániai egykori királya – jelentette be kedden a volt uralkodó családja.

2017. december 05. 13:58

Elhunyt Mihály király, Románia egykori uralkodója. A néhai király daganatos betegségben szenvedett. Svájcban kezelték, ottani rezidenciáján érte a halál. Ő az utolsó olyan közéleti személyiség, aki a második világháború idején koronás fő volt. Románia egykori uralkodója tavaly márciusban súlyos betegségére hivatkozva közölte, hogy „visszavonul a közélettől”, és lányát, Margit „trónörökös hercegnőt” bízta meg azzal, hogy képviselje a „korona őreként” a román királyi családot. Mihály király 2014 novemberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt. Noha korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, a király nagy tiszteletnek örvendett az országban. Személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a monarchia eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

A néhai uralkodó a Hohenzollern-Sigmaringen-dinasztiából való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és a Hitler-ellenes koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a 2000-es években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

A román uralkodókat eddig Curtea de Argeş (Argyasudvarhely) XVI. században épült kolostorának kriptájában helyezték örök nyugalomra, itt azonban már nincs hely újabb sírhelyek kialakítására, ezért 2009-ben egy új királyi kápolnát építettek a régi templom szomszédságában. Mihály király tavaly elhunyt feleségét, Anna királynét már itt temették el.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2017. december 06. 11:22
szép kort élt meg
annamanna
2017. december 05. 18:25
Egy hónapja a kitagadott unokája még megpróbált betörni hozzá: http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/88385-feljelentette-a-kiralyi-haz-mihaly-kiraly-unokajat
Senye Péter
2017. december 05. 17:22
A románok neki köszönhetik, hogy újra megkapták Erdély magyar többségű részét.
korona
2017. december 05. 16:41
Éljenek a királyságok! A nyugalom, az alkotás, a kiegyensúlyozott élet garanciái. Nyugodjon békében Őfelsége Mihály Király. ______________________________________________________________
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!