A román ügyészség szerint tudatos katonai fedőakció zajlott 1989-ben

2017. december 18. 22:05

A tettesek előre kidolgozott terv alapján egy polgárháború látszatát keltették az új vezetők hatalomra juttatása érdekében.

2017. december 18. 22:05

A román katonai ügyészség szerint az eddigi tanúkihallgatások, katonai és civil levéltári anyagok, videofelvételek áttanulmányozásából egyértelművé vált, hogy 1989-ben szándékos katonai fedőakció miatt vesztette életét sok ember Romániában – írja a Transindex. Az ügyészség beszámolójából kiderül: Nicolae Ceaușescu diktátor december 22-i elmenekülése után nem volt hatalmi űr, egy politikai-katonai parancsnokság vette át rövid időn belül a hatalmat az országban.

A vádhatóság bizonyítékokat gyűjtött arról, hogyan működött a televízió és a rádió bevonásával, ellentmondásos katonai parancsok kiadásával a fedőakció, amellyel fenntartották a lakosság félelemérzetét. Azonosították a gépfegyver-sorozatok hangját imitáló eszközöket is, melyek pánikot keltettek. Az ügyészek szerint a tettesek előre kidolgozott terv alapján egy polgárháború látszatát keltették, „az új vezetők hatalomra juttatása és legitimálása” érdekében. A beszámoló „várhatónak” nevezi, hogy a további vizsgálatok során sikerül azonosítani a több száz halálos áldozatot követelő diverzió elkövetőit.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2017. december 19. 12:46
Kezdek arra a megállapításra jutni, hogy forradalom tkp. nem létezik. Csak puccs. De attól még egy másik rendszer jön ilyenkor létre, és az nem biztos, hogy rossz. Persze Iliescuék is maguknak csinálták meg, de bevezették a választást, a szabad utazást, megszűntek a TÖMEGES besúgások stb. És utána leválthatták őket. De Csaut nem, mert az agyonlőtt volna mindenkit, aki hatalomra ácsingózik.
Peter8811
2017. december 19. 10:33
Nálam egymás mellé esik Csauseszku és Trump fényképe kísérteties a hasonlóság. Lehet ez Csauseszku második eljövetele?
GV0917
2017. december 19. 09:09
A kivégzés -nyílt színen- is kamu volt? mert nagyon életszerűnek tűnt..... Géppuska sorozatot imitáló hang miatt ezeregyszáz valahány halott... ügyes , de miért nem kérdezitek Szaniszlót?
Peter8811
2017. december 19. 07:38
Lehet ki sem végezték Csauseszkut más néven más országban letelepedett mint az MSZP-s Rajk László és Nagy Imre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!