Visszatér Libanonba a lemondott miniszterelnök

2017. november 18. 18:12

Szaad Haríri, a tisztségéről lemondott libanoni miniszterelnök szombaton Párizsban megerősítette, hogy visszatér Bejrútba, ahol ismerteti álláspontját a libanoni válságról, és megvitatja személyes politikai jövőjét Michel Aoun államfővel.

2017. november 18. 18:12

Szaad Haríri, a tisztségéről lemondott libanoni miniszterelnök, aki szombat reggel Párizsba érkezett, megerősítette, hogy a következő napokban visszatér Bejrútba, ahol ismerteti álláspontját a libanoni válságról, és megvitatja személyes politikai jövőjét Michel Aoun államfővel. „Önök tudják, hogy bejelentettem hazatérési szándékomat, és Libanonban tárgyalni fogunk ezekről a dolgokról” – mondta párizsi érkezése után tett első nyilvános megszólalásában Szaad Haríri. Tervei szerint – folytatta – a következő napokban Bejrútba utazik, és ott szerdán részt vesz a függetlenség napi ünnepségen.

A rendezvényen, amelynek része egy katonai díszszemle, arról emlékeznek meg, hogy 74 évvel ezelőtt, 1943. november 22-én Franciaország elismerte Libanon függetlenségét. Haríri köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek azért, hogy meghívta őt és családját Párizsba. „Feltétlen barátságot tanúsított irántam, és ezt sohasem fogom elfelejteni” – jelentette ki, miután beszélt a francia elnökkel. Franciaország ismételten megmutatta, hogy milyen nagy szerepe van a világban és a közel-keleti régióban – tette hozzá. Bizonyságot tett arról, hogy elkötelezett Libanon és az ország stabilitása iránt – jelentette ki.

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban óriási meglepetésre bejelentette,  hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve, mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet „rátette kezét” országára. Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, majd házi őrizetbe helyezték. Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban. Ennek során egyeztetett Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel és a libanoni politikussal. Macron szerdán közleményben jelentette be, hogy meghívta Franciaországba Harírit. Hozzátette, hogy a meghívás néhány napra szól, nem jelenti azt, hogy az emigrációba vonulás lehetőségét ajánlották volna fel neki.

Haríri párizsi meghívása kísérlet arra, hogy kiutat találjanak a libanoni belpolitikai válságból. Michel Aoun csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, reméli, véget ér az ország belpolitikai válsága azzal, hogy Haríri elfogadta a francia meghívást. Haríri korábban felvetette, hogy visszavonja lemondását, ha a Hezbollah ígéretet tesz arra, hogy távol tartja magát a regionális konfliktusoktól. Úgy tartják, hogy Aoun közel áll a síita szervezethez, amely Haríri egységkormányának tagja. Franciaország fontolóra vette, hogy összehívja a Libanont Támogató Nemzetközi Csoportot az ország belpolitikai válságának megvitatására – közölte szombaton egy meg nem nevezett francia elnökségi forrás. A csoporthoz Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai tartoznak.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. november 20. 23:05
"Libanont Támogató Nemzetközi Csoport" Mennyi barátja van ennek a kis országnak!
brekker
2017. november 20. 23:03
"kiutat találjanak a libanoni belpolitikai válságból" Ja, az MTI szerint belpolitikai válság, hogy a szaudiak foglyul ejtik a libanoni kormányfőt, lemondásra kényszerítik, aztán a franciák kiszabadítják valamiért cserében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!