Tovább emelkedett Emmanuel Macron tetszési mutatója

2017. november 19. 15:24

Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója négy százalékpontot javult az elmúlt hónapban.

2017. november 19. 15:24

Négy százalékpontot javult Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója az elmúlt hónapban, és jelenleg 46 százalékon áll – derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du Dimanche című hetilap. A megkérdezettek 41 százaléka „inkább elégedett”, egy százaléka pedig „nagyon elégedett” a köztársasági elnök tevékenységével. A franciák 34 százaléka „inkább elégedetlen”, 18 százaléka „nagyon elégedetlen”. Emmanuel Macron tetszési mutatója a nyári zuhanás után augusztus vége óta folyamatosan emelkedik, de még mindig 16 százalékponttal alacsonyabb, mint a májusi megválasztását követően. „Ennek az ötéves mandátumnak a kezdete nem olyan, mint az előző elnökök alatt megfigyelt tetszési ciklusok” – mondta a lapnak Frédéric Dabi, az IFOP helyettes-vezetője. „Korábban az erős visszaesések után már nem emelkedtek vissza (a tetszési mutatók)” – tette hozzá. 

A felmérés szerint az elnöki pártnak, a Köztársaság lendületbennek a szavazói 92 százalékban elégedettek Macron politikájával. A centrista UDI szavazóinak 57, a jobbközép Köztársaságiak választóinak pedig 53 százaléka támogatja az elnököt. A szocialistáknak továbbra is 41 százaléka elégedett Macronnal, a radikális baloldali Lázadó Franciaország szavazóinál hét százalékpontot javult az államfő tetszési mutatója, és jelenleg 22 százalékon áll. 

Edouard Philippe kormányfő népszerűsége is folyamatosan javul, az elmúlt hónapban két százalékpontot emelkedett a tetszési mutatója, és jelenleg 49 százalékon áll. Az államfőhöz hasonlóan augusztus óta ő is egyre népszerűbb, de májusi kinevezéséhez képest még hat százalékponttal kevesebben elégedettek a tevékenységével. A reprezentatív felmérés november 10. és 18. között 1964 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2017. november 19. 16:39
A Macron-projekt valószínűleg a 21. század eddigi legnagyobb szabású politikai PR-sikere. 3 hónap alatt a semmiből pártot, elnököt, abszolút győzelemre felfuttatni, a modern demokráciákban: példátlan. Egyben mutatja a francia társadalom mélységes ostobaságát, helyesen: idiótaságát. Hinni akarnak, hinni, ami a fülüknek jól cseng. Hollande totálcsődjétől megrémülve, Macront erre képezték ki, Rotschild-mentorai közismertek, banki alkalmazottként náluk szerzett "munkatapasztalatot"... Macron szavait isszák a franciák, a tények pedig menjenek a pokolba... Ha Franciaország gazdasági-pénzügyi helyzetét a fülükbe csepegtetnék a francia polgároknak és az erre adott, bombasztikus, valójában üres, háttér, fedezet nélküli macroni szókavalkádot a tényekkel szembesítenék: Macron hetek alatt eltűnne a süllyesztőben. ...Erre nem sokáig kell várni. 1, max. 2 év és Macron: Fine.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!