Össztűz alatt Catherine Deneuve

2017. november 06. 19:28

A színésznő szerint a #MeToo-kampány „alantas hullámverés”.

2017. november 06. 19:28

Catherine Deneuve francia színésznő az elmúlt napokban kemény bírálatokban részesült, amiért a Harvey Weinstein-féle szexuális zaklatási ügy kirobbanása és a #MeToo-hashtag (illetve annak francia „megfelelője”, a #BalanceTonPorc) elszabadulása után egy interjúban kifejtette: nem kíván csatlakozni a tiltakozási hullámhoz. „Nem látom, mi újat tehetnék hozzá az egészhez” – jelentette ki Deneuve, „meglehetősen alantas hullámverésnek” minősítve az internetes kampányt. A színésznő egy másik interjúban még tovább ment. „Rettenetesnek találom ezt az egészet. Tényleg érdekes lenne az, hogy így beszélünk a dologról? Megkönnyebbülést hozna? Valamiképpen javít a problémán?” – tette fel a kérdést Deneuve.

Deneuve már korábban is megrökönyödést váltott ki feminista körökben azzal, hogy védelmére kelt Roman Polanskinak, akit azzal vádolnak, hogy megerőszakolt egy kamaszlányt. „Mindig is úgy gondoltam, hogy az erőszak kifejezés túlzás” – nyilatkozta a színésznő, rámutatva: a lány idősebbnek tűnt a koránál, Polanski és áldozata pedig már rendezték az ügyet.

A 20minutes.fr adja hírül, hogy Deneuve a bírálatokra reagálva bővebben is kifejtette véleményét a nőjogi mozgalmakról. „Igaz, hogy sohasem voltam feminista ikon” – jelentette ki Deneuve, hozzátéve: korán gyermeke született, a forgatások után másra sem vágyott, mint hogy hazamenjen, így aztán nem sok ideje maradt résztvennie a különféle csoportosulásokban és mozgalmakban. Csupán az jelentett kivételt, amikor 1971-ben aláírta az ún. 343-ak nyilatkozatát, mellyel közéleti szereplők álltak ki az abortusz legalizálása mellett. Deneuve szerint a nők és férfiak közti bérkülönbség továbbra is probléma. „Normálisnak tartom, hogy azonos fizetést követeljünk mindkét nem számára, de nem csupán a filmszakmában” – nyilatkozta Deneuve, rámutatva: Jennifer Lawrence-nek sokkal könnyebb kiállna az azonos bérezés mellett, mint egy átlagos asszonynak.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betamás89
2017. november 09. 22:57
Szinte mindennap látom igazolni a Magyarok Világszövetségének a felvetését: Tényleg véleményterrorizmus van. Én is elitélem a szexuális zaklatást, de azt is, ha elitélnek, kirúgnak, ellehetetlenítenek olyanokat, akik egy témával kapcsolatban értékitéletet fogalmaznak meg.
Biivisz
2017. november 08. 07:00
Je suis Cathrine
barany
2017. november 07. 17:12
Ez a "metoo" tipikus ballib találmány. Ugyanis az ő kezükben nemcsak a tényleges zaklatók leleplezésére alkalmas eszköz, hanem a velük szemben állók hazug megvádolására, tönkretételére is. És bátran gyakorolhatják, mert tudják, hogy hasonló fajta visszavágástól a másik oldalról, nem kell tartaniuk. Hogy példával éljek: a migráció hazai csúcs-időszakában elképesztő hazugságokat terjesztettek nyugat-európai, de főleg amerikai lapok, pl. migránsnők magyar börtönökben történt megerőszakolásáról, migránsok megkínzásáról. Vagy gondoljunk például az emlékezetes videóra, a migráns anya és gyermeke állítólagos vasúti sínekre lökésére magyar rendőrök által. Holott a rendőrök éppen a migráns tettest igyekeztek lerángatni az asszonyról. Újabban pedig a határ-kerítésen átjutott migránsok rágalmainak világra kürtöléséről, miszerint az őket elfogó magyar rendőrök és katonák brutálisan megkínozták őket, stb. A megszállott ballib (liberál-bolsevik) ugyanis, akárcsak leninista elődei, vallja a "cél szentesíti az eszközt" jelszót. Azaz, a "jó cél" (a ballib eszmék győzelme) érdekében szabad hazudni. A konzervatív emberektől ez a gondolkodás teljesen idegen.
sittes
2017. november 07. 15:41
Szerintem meg kellene hagyni a gazdasági, politikai szabadságot, hogy a NEM-től függetlenül mindenki olyan bért adjon az alkalmazottjának és olyan képviselőt válasszon, amilyet akar - ezért nem támogatom sem a nők törvényileg szabályozott kvótáit sem. A férfi színészek számomra azért keresnek többet, mert érdekesebbek, számomra érdekesebb egy férfi karaktert követni, férfi sportolókat nézni, stb. Az is érdekes dilemma, hogy miért hajlik egy idő után minden női sportág át szexizmusba - a női teniszezőket, kézilabdásokat, stb. sokszor nem feltétlenül a teljesítményük, hanem a kinézetük miatt kíséri figyelem. Anna Kournikováról valószínűleg még most is több ember tud, mint a mostani élvonalbeli teniszező nőkről. Azért ezen el kéne gondolkoni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!