Nem hagyja sérülni Porosenko az ukrajnai románok jogait

2017. október 18. 17:19

A nagy port kavaró ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban folytatott telefonbeszélgetést Klaus Iohannis román, illetve Petro Porosenko ukrán államfő. Románia aggódik a 400 ezer ukrajnai román helyzete miatt.

2017. október 18. 17:19

Kijev azon lesz, hogy az új oktatási törvény ne sértse az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, és e tekintetben tiszteletben tartja majd azt az álláspontot, amelyet a Velencei Bizottság fog kialakítani a jogszabályról – biztosította Petro Porosenko ukrán elnök Klaus Iohannis román államfőt. A román elnöki hivatal szerdai közleménye szerint a két államfő telefonon beszélt egymással, Porosenko kezdeményezésére.

A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy az új törvény 7. cikkelye jelenlegi formájában jelentősen korlátozza a kisebbségek, köztük az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Hozzátette: Románia elvárja, hogy Ukrajna – a kétoldalú kötelezettségvállalásaival összhangban – tartsa tiszteletben a mérvadó nemzetközi kisebbségvédelmi előírásokat. A román elnök ugyanakkor megerősítette: országa következetesen támogatja Ukrajna európai integrációját és területi épségét.

Porosenko elmondta: megérti a román fél aggodalmát, és kifejezte elkötelezettségét az oktatási törvény körüli problémák megoldása tekintetében, oly módon, hogy az ott élő, anyanyelvükön tanuló románok oktatási jogai ne sérüljenek. Beszámolt arról, hogy a törvényt véleményezésre küldte a Velencei Bizottsághoz, és megígérte, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi szaktestületének álláspontját Kijev tiszteletben fogja tartani.

Iohannis rámutatott: az eredetileg októberre tervezett ukrajnai látogatását az oktatási törvény elfogadása miatt halasztotta el, és erre nem kerülhet sor mindaddig, amíg Kijev nem talál megfelelő megoldást a jogszabály által előidézett problémákra.

Múlt héten Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter személyesen is felkereste a román fővárost, és azzal próbálta megnyugtatni az ukrajnai nemzettársaikért aggódó román politikusokat, hogy egyetlen román iskolát sem fognak bezárni Ukrajnában.

A szeptember végén hatályba lépett törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen 2020 szeptemberétől életbe lépő része kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik. Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. október 19. 17:24
A románok leszarják a saját ukrajnai kisebbségüket, ha rúghatnak egyet a magyarokon. Különben is, előttük nagyobb cél lebeg, Moldávia. A dnyeszter-menti oroszok sorsán pedig majd valahogy megegyeznek az ukránokkal.
drkovax
2017. október 18. 19:45
" A román elnök ugyanakkor megerősítette: országa következetesen támogatja Ukrajna európai integrációját és területi épségét." Nos, Porosenko biztosan megértette, hogy ez románul azt jelenti, hogy Románia el fogja érni, Párizs akasszon be Ukrajnának és egyben emlékeztették arra is, hogy Ukrajna további területeket is veszthet ...
balbako_
2017. október 18. 18:28
Olyan megoldás nem elképzelhető, ami csak a román kisebbséget érinti. Vagy az összeset, vagy senkit.
Flagellator1974
2017. október 18. 18:12
"Porosenko elmondta: megérti a román fél aggodalmát," Mocskos kozák. Gondolom még a lengyelekkel lesz ilyen megértő, a többi nem számít. Féreg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!