„Kuplerájt csinálnak”: beszólt Macron a tüntető munkásoknak

2017. október 05. 12:37

Egy felszámolás alatt lévő autógyár munkásai tüntettek az elnök ellen, aki nem érti, miért nem keresnek állást egy közeli üzemben.

2017. október 05. 12:37

Hatalmas indulatokat váltott ki Emmanuel Macron francia elnök egy szerdai megjegyzése, melyet egy nehéz helyzetben lévő autógyár alkalmazottaira tett – írja a Figaro. Macron a délnyugat-franciaországi Égletons-ban tett látogatást, érkezését azonban megzavarták a helyi GM&S nevű, júniusban felszámolás alá került autóüzem munkásai. A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak.

Tévékamerák rögzítették, amint a helyszínre érkező Macron Nouvelle-Aquitaine szocialista elnökével, Alain Rousset-val elegyedett szóba. Rousset arról panaszkodott, hogy nem találnak embereket egy közeli üzem posztjainak betöltésére, mire Macron megjegyezte: „Vannak, akik ahelyett, hogy csinálják itt a kuplerájt, jobban tennék, ha elmennének oda munkát keresni. Vannak, akiknek megvan a megfelelő képesítésük ehhez, és az az üzem nincs is messze innen”.

Macron megjegyzése felháborodást váltott ki az ellenzékiek körében, akik azzal vádolják a korábban beektetési bankárként dolgozó elnököt, hogy érzéketlen a köznapi emberek gondjaira. A Szocialista Párt arra szólította fel Macront, hogy válogassa meg jobban a szavait, és tisztelje a franciákat. A szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország képviselője, Adrien Quatennens szerint Macron nem is tudja, mi az, hogy munkát keresni, és ő maga a kupleráj. Florian Philippot, a Nemzeti Front nemrég távozott alelnöke úgy véli, Macron szavai az alacsony jövedelmű dolgozók iránti megvetéséről tanúskodnak. Macron szóvivője azzal védte meg az elnök megjegyzését, hogy azt kiragadták a szövegkörnyezetéből.

Macron korábban is tett vitatott kijelentéseket: még gazdasági miniszterként arról beszélt, hogy „egy pályaudvar egy olyan hely, ahol találkozunk olyanokkal, akik sikeresek, és olyanokkal is, akik senkik”, idén szeptemberben pedig a hatalmas tüntetésektől kísért munkajogi reform kapcsán jelentette ki: „nem fogok engedni senkinek, sem a lazsálóknak, sem a cinikusoknak, sem a szélsőségeseknek.”

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2017. október 06. 10:43
Sok érzéke nincs ahhoz, hogy kell a tömeggel bánni..de ugyanez vonatkozik feleségére is..Nem túl népszerűek..
Pofa Benő
2017. október 06. 07:41
Őszinte és igaza van.
Balogh Norbert
2017. október 05. 21:25
Gerontofil
kobi97
2017. október 05. 20:06
"Macron nem is tudja, mi az, hogy munkát keresni, és ő maga a kupleráj" -ez nálam mindent vitt:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!