Kairó a világ legveszélyesebb városa a nők számára

2017. október 16. 19:37

Egy új kutatás szerint az arab tavasz óta romlott az egyiptomi nők helyzete, akik mindennapos zaklatásnak vannak kitéve.

2017. október 16. 19:37

Kairó a világ legveszélyesebb nagyvárosa a nők számára – adja hírül a France 24 egy nemrég közzétett kutatás eredményeit ismertetve. A 2011-es egyiptomi forradalom során a Tahrir téren elkövetett szexuális zaklatások híre az egész világot bejárta, a Thomson Reuters Foundation felmérése szerint azonban a helyzet azóta tovább romlott.

Szakértők szerint a kairói nők mindennapos zaklatásnak vannak kitéve. A magas munkanélküliség miatt kevesebb nő képes anyagilag függetlenné válni, ezzel egyidőben nő a frusztrált, munkát nem találó fiatal férfiak számára, a rossz gazdasági helyzet pedig az egészségügyi rendszer színvonalának csökkenéséhez vezetett. „A városban minden nehézséget jelent a nők számára. Ha csupán végigsétálnak az utcán, verbális vagy fizikai zaklatásnak vannak kitéve” – véli Sharira Amin egyiptomi újságíró és nőjogi aktivista. Egy egyiptomi szervezet 2008-as kutatása szerint az egyiptomi nők 83 százalékát érte már szexuális zaklatás, és a férfiak 62 százaléka ismerte el, hogy zaklatott már nőket.

Naglaa el-Adly, a Nemzeti Tanács a Nőkért nevű független kormányzati testület tagja szerint ugyanakkor javult az egyiptomi nők helyzete, és rámutat arra, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszu elnök 2017-et az egyiptomi nők évévé nyilvánította. A zaklatással kapcsolatos közvélekedések azonban nagyon megnehezítik a nők életét: egyesek úgy tartják, hogy egy nő már azzal kihívóan viselkedik, ha közterületen elneveti magát. A fent látható, három évvel ezelőtt készült videóban egyiptomi fiúk fejtik ki a nők zaklatásával  kapcsolatos véleményüket. A megszólaltatottak úgy vélik, hogy a legtöbbször a túl rövid ruhákat viselő, kihívóan viselkedő nők hibája, ha zaklatják őket, azok a nők pedig, akik hidzsábot viselnek és mindennap imádkoznak, nincsenek veszélyben.

A Thomson Reuters Foundation felmérése több szempont alapján vizsgálta a nők helyzetét. Annak, hogy egy nő nemi erőszakot szenved el, Delhiben és Sao Paulóban van a legnagyobb esélye, ezen a területen Kairó harmadik helyre „szorul”, az egyiptomi főváros ugyanakkor a kulturális viselkedésmódok (így a női körülmetélés, a kényszerházasságok, a lánycsecsemők meggyilkolása) terén a világ legrosszabb metropoliszának, a gazdasági lehetőségek (oktatás, tulajdonjogok) terén pedig Kinshasa után a második legrosszabb nagyvárosnak minősül.

Egy 2015-ös kutatás szerint nagyjából tízből kilenc egyiptomi nő szenved el részleges vagy teljes körülmetélést, dacára annak, hogy ezt 2008-ban betiltották. A lányok 17 százalékát házasítják ki 18 éves koruk előtt. A tizenöt éven felüli nők hatvanöt százaléka tud írni-olvasni.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. október 18. 17:24
Csecsemőgyilkosság mint kulturális viselkedésmód..... Azért a píszí oltárán áldozva ne bolonduljunk már meg teljesen.
kingsjewel
2017. október 18. 17:15
A diktátorok alatt jobb volt a nőknek is, és a keresztényeknek is, mint ebben a fene nagy demokráciában. Egyébként a Francia Forradalom után is egy Napóleon kellett, hogy rend legyen...
Frick László Emlékzenekar
2017. október 18. 03:49
Volt szerencsém látni a Legyen Ön is milliomos! egyiptomi változatát még a Joint Vision 2020. egyiptomi beütése előtt. Akkoriban egy nő négy lehetőség közül választhatott: -beült és játszott kendő nélkül -beült -és a férje is, akivel időnként konzultálhatott -kendőben ült be és minden kérdésben az urával közösen döntött -csadorban ült be és az ura közölte hangos szóval a fülébe az asszony által súgdosott válaszokat Szintén Mubi "viktátor" súlyosdiktatúrájának sötétéveiben malachasú lányok topban és kokakólamámorban őrjönghettek diszkógömbök alatt tévéfelvételeken---
Kanóc
2017. október 17. 13:33
Nem igaz, mert Budapest! http://ocdn.eu/images/pulscms/MDc7MDA_/35e4b2077babb18d6387d7c7b542db3c.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!