Az Európai Bizottság elítélte a máltai újságírónő meggyilkolását

2017. október 17. 14:36

Elítélte a máltai oknyomozó újságírónő meggyilkolását az Európai Bizottság. A népszerű újságírónő korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét, majd hétfőn felrobbantották.

2017. október 17. 14:36

Aggodalomra ad okot a máltai oknyomozó újságíró ellen elkövetett tragikus kimenetelű robbantásos merénylet, amelynek szálait ki kell bogozni – jelentette ki az Európai Bizottság (EB) szóvivője kérdésre válaszolva a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kedden.

Margarítisz Szkínasz hangsúlyozta, Daphne Caruana Galizia meggyilkolása szörnyű bűncselekmény, az uniós bizottság bízik az igazságszolgáltatás sikerében. Az ügy komolyságát jelzi, hogy megoldásához a máltai hatóságok nemzetközi segítséget kértek – húzta alá a szóvivő. A szóvivő botrányosnak nevezte a merényletet, melyet egyúttal célzott támadásnak minősített.

„Mindenkor garantálandó alapértékeink közé tartozik, hogy az újságírók nyomozhatnak, kellemetlen kérdéseket tehetnek fel, és beszámolhatnak mindarról, amit kiderítenek” – húzta alá az Európai Bizottság szóvivője.

Hétfőn az autójába rejtett pokolgéppel meggyilkoltak egy népszerű oknyomozó újságírónőt Máltán, aki korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét.

Az 53 éves Daphne Caruana Galizia cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2017. október 17. 18:14
Eddigi munkásságod már bizonyította, hogy ritka idióta vagy, de hogy ennyire...
anegy_
2017. október 17. 17:00
újságírónő korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét, majd hétfőn felrobbantották." Csak tanú ne maradjon, ezért aztán nemzetközi (szoc-lib) segítséget kértek! Ügyes! Átlátszó és ocsmány !
C.Dömötör
2017. október 17. 15:20
Ezt nevezem abszurdnak. Kostelnacik, itt jobbról, elítélte a magyar listát az áruló, lefizetett újságírókról, de a komoly eseteknél csak sunnyognak, vagy hallgatnak. Az oknyomozó újságírót jóformán csak a (idealizált) filmekből ismerjük. Azelőtt, évtizedekkel korábban sokan voltak. De mostanra eltűntek, miért? Ennek több oka van. Először is; drága. Az, hogy egy újságíró, vagy egy egész csapat egy ügyre koncentráljon, az sok pénzbe kerül. Nagyon kevés szerkesztőség engedheti meg magának. Még nagyobb probléma, és ez a valós ok, a megfélemlítés. 9/11 után minden újságírót kirúgtak, vagy lefizettek, hogy hallgasson. Az a kevés, amelyik vállalta a rizikót, meglett fenyegetve, vagy eltűnt, vagy meghalt tisztázatlan körülmények között. A leghíresebbet, Gary Webbet megöngyilkolták. Így halt ki az oknyomozó újságírás abban az országban, ahol a legrégebbi tradíciója volt. Akkor ez a majom Kostelnacik egy büdös szót sem szólt. Most Európát is elérte ez hullám, Daphne Caruana Galizia talán céhe utolsó tagja volt. Isten nyugosztalja! A kormányfő pedig röhög a markába.
crydog
2017. október 17. 15:14
Baloldali virtigli..mint az aranykéz utcai robbantás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!