Úgy tűnik, Obama mégis lehallgatta Trumpot

2017. szeptember 20. 22:15

A The Hill értesülései szerint nemcsak a Trump-kampány fejét, az elnök személyes tanácsadóit és az újságírókat, de egyenesen minden amerikai állampolgárt megfigyelhetnek a hatáskörükön túlterjeszkedő amerikai titkosszolgálatok.

2017. szeptember 20. 22:15

Még márciusban vált közröhej tárgyává Donald Trump amiatt, mert Twitter-üzeneteiben arra utalt, hogy Obama lehallgató készülékeket szereltetett a Trump Towerbe, mindezt hetekkel az elnökválasztás előtt.

A The Hill legfrissebb értesülései szerint azonban az elnök nem csak a levegőbe beszélt: az FBI a választás előtt és után is valóban lehallgathatta a Trump-kampány fejét, Paul Manafortot. Ha pedig Trump valamilyen okból kapcsolatba lépett a kampányfőnökkel, a titkosszolgálat rögzíthette azt.

Ha ezen értesülések igazak, könnyen lehet, hogy az USA hírszerzése több, Trumphoz közelálló tisztségviselőt, így tanácsadóit, Michael Flynnt és Carter Paget is lehallgathatta. A gyanú akkor merült fel, miután több, a Trump hatalomátvételében is résztvevő hivatalnokot is azon kaptak rajta, hogy egy külföldi tisztviselőt figyelnek meg.

Nem ez az első ilyen eset a titkosszolgálatokkal kapcsolatban: például amikor az Obama-kormányzat az iráni nukleáris alkun dolgozott, több kongresszusi képviselőt is lehallgattak; a CIA pedig 2014-ben egyenesen a Szenátus Hírszerzési Bizottságának beszélgetéseit is rögzíthette.

Ami pedig a lehallgatások okait illeti, a Hill szerint ezt csak az nem látja, aki szemellenzőt visel: 

  • 2011-ben a hírszerzés olyannyira kiterjesztette hatáskörét, hogy minden amerikai állampolgárt megfigyelhettek, ha egy célszemély nevét akár egyszer is megemlítette
  • 2016 januárjában egy megfigyelőbizottság megállapította, hogy az NSA megsértette a visszaélések megelőzésére irányuló törvényeket
  • 2016 végén pedig, csupán két héttel az elnökválasztás előtt már az NSA is beismerte, sokkal inkább megsértették a magánélet védelmét, mint azt korábban beismerték.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2017. szeptember 21. 14:27
Valakik (akik megtehetik) mindig mindenkit megfigyelnek. A megfigyelés eredményét akkor használják, ha az számukra hasznosnak tűnik.
Megtalálta
2017. szeptember 21. 11:59
Nah, Tamás bátyáról lassan lemállik az utolsó festékréteg is. Pitiáner kis szar elnök volt Obama. Szégyen.
Mich
2017. szeptember 21. 10:19
Obama = Nixon II de a liberális média nem sietett őt leleplezni... sőt, béke-díjassá tették, mielőtt még elkövethette volna a háborús bűneit...
Sipi2
2017. szeptember 21. 10:00
Hiába na, egy Nobel békedíjas hogy is tehetett volna másként. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!