Trump: Az USA akár nukleáris erővel is megvédi magát és szövetségeseit

2017. szeptember 04. 07:31

Washington kész megvédeni önmagát és szövetségeseit, „felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát” – mondta Donald Trump a japán kormányfőnek az észak-koreai fejlemények kapcsán.

2017. szeptember 04. 07:31

Az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit minden rendelkezésére álló eszközzel, akár nukleáris erővel is – közölte Donald Trump amerikai elnök Abe Sindzo japán kormányfővel telefonbeszélgetésükkor, amelyet hírügynökségek idéztek fehér házi forrásokra hivatkozva. Az amerikai elnök és a japán kormányfő az észak-koreai helyzetről tárgyalt.

A jelentések szerint Trump ismételten megerősítette, hogy Washington kész megvédeni önmagát és szövetségeseit, „felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát”. Trump megerősítette a japán kormányfőnek, hogy Washington elítéli Észak-Korea „folytatódó destabilizáló és provokatív akcióit”. Vasárnap délután – az amerikai sajtó által példátlannak minősített lépésként – a védelmi miniszter tett közzé a Fehér Házban rövid nyilatkozatot. James Mattis leszögezte: az Egyesült Államok ugyan „nem keresi Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét”, de a konkrét fenyegetéseket megtorolja. Kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit, és a Dél-Korea és Japán iránti elkötelezettsége „kőbe vésett”. A lehetséges katonai választ Mattis „hatékonynak és elsöprőnek” nevezte.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2017. szeptember 04. 10:08
Az USA mindeközben megháromszorozza Európa katonai megszállását.
balbako_
2017. szeptember 04. 08:10
Ez megint egy vaskos baromság, mert atomháború az ottani szövetségeseknek (D Koreának, Japánnak) de Kínának sem tetszik, de még az oroszok is megmorogják az érintettség okán.
KannibálTatárÚr
2017. szeptember 04. 08:02
Azért É-Korea nem Granada. Újabb Vietnam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!