Migránsok miatt függesztették fel az oktatást Reims egyetemén

2017. szeptember 18. 21:37

Felfüggesztették az oktatást hétfőn az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, miután a hallgatók képviselete migránsokat költöztetett a kampuszra. Az intézkedés mintegy nyolcezer diákot érint, az egyetem vezetősége közigazgatási bírósághoz fordult.

2017. szeptember 18. 21:37

Hétfővel kezdődően beszüntették az oktatást Reims egyetemén Franciaországban, miután a hallgatók képviselete menekülteket költöztetett a kampuszra. „Az egyetemnek a Croix-Rouge campuson található létesítményeibe tilos a belépés, amíg a biztonsági körülmények helyre nem állnak” –írta Guillaume Gellé rektor a vasárnap kiadott tiltó rendeletében. „Biztonsági intézkedésként, újabb döntésig, a campus minden épülete zárva tart” – olvasható az egyetem bejáratánál kifüggesztett plakáton. 

Az egyetemen, ahol jogi, közgazdasági és bölcsészkar működik, szeptember elején kezdődődött meg az oktatás, amelyet hétfőn határozatlan időre felfüggesztett a vezetőség. Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amelyekben mintegy negyven migráns él.  Az Unef hallgatói szervezet arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a diákok részéről kollektív döntés született, miszerint a migránscsaládokat bekötöztetik a campus parkjába, miután az egyik városi parkot el kellett hagyniuk. „Felszólítjuk a helyi hatóságokat, a reimsi önkormányzatot és a prefektúrát, hogy sürgősen biztosítson szállást ezeknek a családoknak” – olvasható az Unef sajtóközleményében. A diákszervezet szerint „semmi nem indokolja az egyetem bezárását, nincs semmilyen veszély”.     

Az egyetem hétfő délután bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordul a megfelelő döntés érdekében. „Nem kérünk kiürítést, hanem azt kérjük a bírótól, hogy mondja meg, milyen intézkedést kell meghoznunk” – mondta az egyetem szóvivője. A bírósági döntés meghozataláig, amely a héten várható, a campus zárva marad a szóvivő szerint, miután az egyetem nem tudja szavatolni sem az egyetemen dolgozók és a diákok, sem a sátorlakók biztonságát, akik között gyerekek, nők és idős emberek is vannak.  

A 188 ezer lakosú Reims önkormányzati hivatala azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé az embereknek, hogy hosszú ideig az egyetem parkjában éljenek. A hivatal szerint „nem konfliktus elől menekülő szíriai vagy iraki bevándorlókról van szó, hanem olyan családokról, akik embercsempészek áldozatai”. Pénteken az önkormányzat kezdeményezte az egyik városi parkban kialakult migránstábor felszámolását a tarthatatlan higiéniai körülmények miatt, valamint tartva attól, hogy konfliktus alakul ki a migránsok és a helyiek között, akik petícióban tiltakoztak.

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. szeptember 19. 13:02
Egy jo alkalmat se szalasztananak el, hogy ne kelljen tanulni...
fogd a pénzt és kuss
2017. szeptember 19. 08:43
esetleg tanulhatnának is. lehet akkor nem csinálnának hülyeségeket.
balbako_
2017. szeptember 19. 07:36
Akik a CEU kapcsán fröcsögtek, hogy nálunk ellehetetlenítik az oktatást most kussolnak? Miért?
DrPepper
2017. szeptember 19. 07:08
Ez az "embercsempészek áldozatai" annyira szép eufemizmus. Az "illegális" és a "migráns" szavakat akkor sem használnák, ha az életük függne rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!