Ilyen lehet Trump mexikói határfala

2017. szeptember 01. 07:25

Miután a Kongresszus megszavazta a mexikói határfal építéséről szóló keretet, most a fal négyféle prototípusát állíthatják fel az amerikai-mexikói határon. A határzár a tervek szerint kilenc méter magas, és ugyanilyen széles lesz.

2017. szeptember 01. 07:25

Az amerikai kormány négy vállalatot választott ki csütörtökön a mexikói határfal prototípusainak elkészítésére. A döntést a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó, határőrizeti szervekért felelős főigazgató-helyettes jelentette be.

Ronald Vitiello elmondta: egy alabamai, egy arizonai, egy texasi és egy Mississippi államban lévő vállalkozás készítheti a prototípusokat, amelyeket az amerikai-mexikói határ San Diego melletti szakaszán kell felépíteniük. A szövetségi kormányzat ezek elkészülte után hozza meg a végleges döntést a megbízásról. 

A vállalatok kiválasztását és megbízását Vitiello mérföldkőnek nevezte Donald Trump elnök ígéretének megvalósításában. Közölte azt is: a felépítendő falmintáknak „alternatív anyagokból” kell készülniük, ennek részleteit a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A hatóság szerint a prototípusok kilenc méter magasak és mintegy kilenc méter szélesek lesznek. Az építkezés költségeit a 2017-es pénzügyi évben rendelkezésre álló, a Kongresszus által már megszavazott keretből finanszírozzák. 

Az amerikai-mexikói határon építendő fal Donald Trump választási kampányának egyik fő ígérete volt, és az elnök kitart az építkezés mellett. A hét elején egyik Twitter-üzenetében megismételte, hogy a határfal költségeit Mexikónak kell majd kifizetnie, a közép-amerikai állam azonban ezt többször is visszautasította. A Kongresszus egyelőre a kértnél kisebb összeget különített el erre a célra, és a jövő héten a vakációról visszatérő törvényhozók ismét megvitatják a kérdést. Donald Trump a múlt héten egy arizonai nagygyűlésen még azt is kijelentette: „ha a kormányzat működését is le kell állítani, a falat akkor is megépítjük”.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2017. szeptember 01. 15:35
Kaliforniában élő rokonom írja: A mexikói határra építendő kerítésre nap-elemeket terveznek szerelni. Erről nem sok szó hangzik erre felé.
trespass
2017. szeptember 01. 09:45
A mexikói bányamérnök-képzés a világ élvonalába fog emelkedni.
balbako_
2017. szeptember 01. 09:45
Érdekes itt kuss van, de valamiért a magyar kerítés mennyi embernek bassza a csőrét.
nemlibbant
2017. szeptember 01. 09:11
9 méter széles???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!