Brexit: 20 milliárd eurót fizethetnek a britek

2017. szeptember 20. 06:25

Theresa May 20 milliárd eurós végső uniós befizetés felajánlását tervezi remélve, hogy ezzel eleget tehetnek az Európai Unió Nagy-Britanniával szemben támasztott pénzügyi követeléseinek – közölte szerdán a Financial Times.

2017. szeptember 20. 06:25

Theresa May brit miniszterelnök 20 milliárd euró értékben végső uniós befizetési felajánlást tervez, abban a reményben, hogy ezzel London kitöltheti a brit kilépés által az Európai Unió költségvetésében keletkező kezdeti bevételi űrt és egyben rendezheti az EU (Nagy-Britanniát célzó) pénzügyi követeléseit is – írta bennfentes forrásokra hivatkozva a szerdai Financial Times. A londoni gazdasági napilap hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a Downing Street erről a tervről már értesítette mások mellett Angela Merkel német kancellárt. 

Pénteken Firenzében beszédet tart kormányának Theresa May a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra vonatkozó tervekről. May EU-ügyi főtanácsadója, Olly Robbins több európai fővárost értesített arról, hogy a pénzügyi ajánlat szerepel majd a brit kormányfő beszédében – mondták el a Financial Timesnak „a megbeszélésekről tájékoztatott illetékesek”.

May stábja a lap forrásai szerint azt is reméli, hogy a felajánlással sikerül kitörni abból a patthelyzetből, amely a Brexit feltételeiről Brüsszellel folyó tárgyalásokon kialakult, és lehetővé válhat a tárgyalási folyamat második szakaszának elkezdése Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól. London szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az EU-val, és eredetileg már a tárgyalások első fázisában tárgyalni kívánt erről, de Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy előbb a kilépés pénzügyi feltételeit kell rendezni, és a kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalások csak ezután kezdődhetnek meg.

A Financial Times szerint brit kormányilletékesek jelezték: London gondoskodni kíván arról, hogy a Brexit miatt egyetlen EU-tagállamnak se kelljen növelnie uniós költségvetési befizetéseit, illetve egyetlen tagország se kapjon az eredetileg tervezettnél kevesebb fejlesztési folyósítást az EU-tól 2020-ig, a jelenlegi uniós költségvetési időszak végéig.

Hivatalosan egyelőre nem hangzottak el konkrét összegek a Brexittel összefüggő brit pénzügyi kötelezettségekről, de a Financial Times néhány hete közölte: számításai szerint az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Londonnak a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében. A Nagy-Britanniának járó térítések kiszűrésével ez 60 milliárd euró nettó befizetést jelentene. A brit kormány azóta több nyilatkozatban határozottan leszögezte, hogy ekkora számlát biztosan nem fog elfogadni és kifizetni.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 20. 17:06
https://fullfact.org/europe/uk-eu-trade/ az össz UK export 44%-a az eu ba irányul, az imporjuk 53%-a az EUból jön. Ez utóbbi lesz csak nagy szopás az angoloknak, mert ezek megállapodás nélkül vámmal terhelten fognak érkezni és megdrágulnak 10-20%-kal
drkovax
2017. szeptember 20. 10:33
2019.03.29.-én a britek kilépnek, ha van megállapodás, ha nincs. Saját jogrendszerük működését egy tollvonással biztosítják (átemelik ami kell). Utána majd lehet velük pereskedni olyan jogi fórumokon, amiket ők is elfogadnak. A szabadkereskedelmi egyezmények kötése állítólag az EU érdeke. A 20 milliós Kanadával is, pl. Akkor, gondolom, az annál lényegesen nagyobb potenciállal bíró Nagy-Britanniával is. Vagyis az akadékoskodás az politikai hiszti. A hisztis politikus viszont közveszélyes (ld. Hitler, Sztálin, stb.) ... Eltávolítandó.
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 20. 09:33
ezt te sem mondhatod komolyan jóember! ilyen alapon minden nettó befizető ország azonnal ki akarna lépni mert ugye ebből neki nincs haszna, nem is értik, hogy elejik miért léptek be anno ebbe a pénzszivattyúba. Hát pont a bandád szokott arról obégatni állandóan, h nem csak a pénz van amit kapunk, de cserébe kihasználják a piacainkat. Meg igaz, h nem fizetünk vámot ha exportálunk, de a réven se jön be semmi.... Amikor a britek megszavazták az eu ktg vetését abba bele volt kalkulálva a brit befizetés is. Ha ők azt nem fizetik be akkor Mo se kapná meg a kialkudott összegedet mert nem volna miből. Ezért az angolok anyagi felelősséggel tartoznak. Ráadásul szedték a hasznát is rendesen az egységes piacnak, a mérlegnek azt a lábát ki számolja el? Az angolok fizessenek mint a katonatiszt, és Mo érdeke is ezt kívánja!
KannibálTatárÚr
2017. szeptember 20. 08:07
Az EU fizesse vissza a brutek eddigi befizetéseit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!