Belviszályok gyötrik a Nemzeti Frontot – távozik a párt második embere

2017. szeptember 21. 14:45

Elhagyja a francia Nemzeti Frontot Florian Philippot, a párt alelnöke – írja a Le Monde. Philippot az elmúlt években Marine Le Pen főtanácsadója volt, ő dolgozta ki a párt új, mérsékeltebb politikáját, helyzete azonban a választásokon elszenvedett kudarc után megingott.

2017. szeptember 21. 14:45

Elhagyja a francia Nemzeti Frontot Florian Philippot, a párt alelnöke – adja hírül a Le Monde. Philippot azután döntött a kilépés mellett, hogy szerdán a párt elnöke, Marine Le Pen megfosztotta a párt stratégiájának és kommunikációjának kidolgozására szóló megbízatásáról, mivel Philippot nem volt hajlandó lemondani az általa létrehozott, Les Patriotes (Patrióták) nevű szervezet elnöki tisztségéről.

Philippot az elmúlt években Le Pen legfőbb tanácsadója volt, az ő nevéhez köthető az a stratégia, mely meg kívánta fosztani a pártot a szélsőséges elemektől, és a Nemzeti Front új, pozitív imázsának kialakítására törekedett. Philippot 2011-ben Le Pen elnökválasztási kampányának stratégiai igazgatója lett, azóta a párt második emberének számított. Philippot befolyása alatt a Nemzeti Front visszaszorította bevándorlásellenes és identitárius arculatát, és az euroszkepticizmusra helyezte a hangsúlyt. Philippot társadalmi kérdésekben is liberálisabb politikát javasolt: Marine Le Pen az ő tanácsára nem vett részt a melegházasság-ellenes tüntetéseken.

2014-ben Philippot-t európai parlamenti képviselőnek választották; a következő évben nagy szerepe volt a pártalapító Jean-Marie Le Pen pártból való kizárásában. Az idei elnökválasztás kudarca, majd a képviselőválasztáson elért szerény teljesítmény után azonban a Nemzeti Front politikáját újragondolni igyekvő Marine Le Pen eltávolodott jobbkezétől, akinek stratégiáját – így például az eurózónából való kilépés kérdésének középpontba helyezését – számos párttag is kritikával illette. Le Pen gyanakodva fogadta azt is, amikor Philippot szervezetet alapított. A kenyértörés szerdára elkerülhetetlenné vált, amikor Philippot elutasította azt, hogy lemondjon a szervezet elnöki tisztségéről, Le Pen pedig erre reagálva megfosztotta korábbi funkciójától.

Philippot úgy véli, hogy a párt politikájának jelenlegi újragondolása rossz tendenciákat sejtet. „A Nemzeti Fronton újra eluralkodnak régi démonai” – fogalmazott a 20minutes.fr cikke szerint. Philippot döntése nyomán számos párttag – így Sophie Montel európai parlamenti képviselő – is bejelentette távozását.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2017. szeptember 22. 10:18
Nos, felmerül a kérdés, a pártnak tagokra, vagy szavazókra van-e inkább szüksége. Úgy tűnik, a 2014-es stratégia "nem találkozott közönségigényekkel".
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 22. 08:24
ha a párt kicsit balra tolódna és átmenne centristába arra sokkal inkább vevők a franciák. Ma már nem divat a szélsőjobb nyugaton. Meg úgy általában radikális nézetekkel jó ha 10% fölé tudnak menni. Ezzel csak a német Afd sorsára jutnak.
Csigorin
2017. szeptember 21. 15:26
ez a kapkodas, koramnyrudrangatas... nagyon nem jo. Kinyirta a part jobboldalat az apjaval, most Philippottal tavoznak a mersekeltek is, ki marad? egy maroknyi fanatikus ? ugy jar mint Robespierre, miutan mindenkit lefejeztetett egyedul maradt.
EJános
2017. szeptember 21. 15:02
Phillipot nyíltan homokos. Lehet, hogy nem is megingott, hanem megdőlt, mint a melegfront. Vajon ki állt mögötte? HAHAHAHA!!!! Jó volt, mi? Jót nevettünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!