A menekültügy áll a macedón helyhatósági választások középpontjában

2017. szeptember 25. 19:27

Az ellenzékbe kényszerült macedón jobboldal szerint a májusban kormányt alakító szociáldemokraták lebontanák a görög-macedón határon álló kerítést, és 150.000 bevándorlót telepítenének le macedón kisvárosokban. A helyzet még a tavalyi belpolitikai válság utószele lehet.

2017. szeptember 25. 19:27

A migráció az egyik fő témája az október 15-i macedóniai helyhatósági választás kampányának; míg a nemrég megalakuló baloldali kormány bevándorlók letelepítését és a görög-macedón határon álló kerítés lebontását tervezi, a hatalmat elvesztő jobboldali ellenzék népszavazást rendezne a betelepítésről – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a macedónai Ohridból. 

Ismertetése szerint a szociáldemokrata kormány még nyáron jelentette be, hogy tíz év alatt 150 ezer bevándorlót telepítene be körülbelül 20 macedón kisvárosba. A befogadóközpontok építését még az idén megkezdenék.

Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnök, a jobboldali ellenzék vezetője azt kezdeményezte, hogy a választással egyidőben az érintett városokban tartsanak referendumot a betelepítésről. A macedón választási hatóságok viszont elutasították a javaslatot, mondván, hogy ilyen horderejű kérdésről helyi szinten nem dönthetnek. Az ellenzék szerint a döntéssel a kormány meg akarja fosztani az állampolgárokat a véleménynyilvánítástól egy olyan kérdésben, amely megváltoztathatja egy város etnikai összetételét.

Macedóniában még tavaly decemberben alakult ki komoly belpolitikai válság: az akkor megrendezett parlamenti választásokon bár az országot addig irányító jobboldali VMRO-DPMNE kapta a legtöbb szavazatot, mégis a Zoran Zaev vezette szociáldemokraták kerültek többségbe a törvényhozásban, miután megállapodtak Macedónia népességének mintegy negyedét kitevő albánok által bejuttatott albán pártokkal.

A jobboldali erőkkel szimpatizáló Gjorge Ivanov azonban sokáig nem volt hajlandó felhatalmazást adni a baloldali SDSM-ből és az albán pártokból álló koalíciónak, mondván, hogy az veszélyeztetné a macedón állam egységét. A Zaev-féle koalíciós kormány végül nemzetközi nyomásra májusban kapott felhatalmazást az elnöktől.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. szeptember 26. 08:56
Ideje lenne Macedóniát is telibe plakátolni Sorossal :)
Mich
2017. szeptember 25. 22:18
A bolsik összefogtak a (muzulmán) albánokkal és újabb szavazókat importálnak... Így hát szabad az út a (muzulmán) migránsok előtt - csak az a kérdés, hogy a azok megelégszenek-e Macedóniával...)
zakar zoltán béla
2017. szeptember 25. 20:48
dzsordzs
gabor7th
2017. szeptember 25. 20:21
Macedónia kicsiben megmutatja mit akarnak majd nagyban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!