Nem akarják a franciák Macron feleségét first ladynek

2017. augusztus 08. 10:07

Már 220 ezer aláírást gyűjtöttek össze a franciák annak érdekében, hogy Brigitte Macron ne kaphasson hivatalos first lady tisztséget.

2017. augusztus 08. 10:07

Már több mint 220 ezer ember írta alá azt az online petíciót Franciaországban, amely megakadályozná Emmanuel Macron francia elnököt, hogy hivatalos first lady tisztséget hozhasson létre a felesége, Brigitte számára – adja közre a Reuters.

Az amerikai elnök feleségével, a first ladyvel ellentétben – amely már régóta hivatalos tisztségként létezik az Egyesült Államokban – Franciaországban az elnök felesége nem visel formális szerepet, habár a francia elnökök párjai gyakori és nagylelkű adományozóknak számítanak.

Emmanuel Macron még az elnökválasztási kampányában tett ígéretet a hivatalos first lady tisztség megalkotására – eszerint az elnök felesége saját irodát és személyzetet kapna. Habár Macron leszögezte – a first lady nem kapna közpénzből fizetést, ám sok francia ennek ellenére is ódzkodik a tervtől: úgy látják, az elnök terve a francia politika „amerikanizációjához” vezetne.

A Brigitte Macron first lady tisztsége ellen indult online petíció azután került napirendre, miután kiderült: a Macron pártja által dominált parlament olyan törvényt fogadna el, amely megtiltaná a képviseőknek, hogy rokonaik számára fizetett munkát intézzenek. Mint ismeretes, Macron konzervatív riválisa, Francois Fillon népszerűsége azután zuhant be, miután kiderült, feleségét közpénzből, parlamenti asszisztensként foglalkoztatja.

Ezt szeretné elkerülni a petíciót indító Thierry Paul Valette is, aki elmondta: ha megtiltják a parlamenti képviselőknek, hogy foglalkoztassák a házastársaikat, ezen szabályozás alól maga az elnök sem jelenthet kivételt. Véleményével nincsen egyedül: egy májusi közvélemény-kutatás szerint a franciák 68 százaléka ellenzi a hivatalos first lady tisztség létrehozását.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
turáni sólyom
2017. augusztus 08. 20:31
Macronnéra is illik Berlusconi kijelentése: "megbaszhatatlan" Igaz, a Lovag ezt anno még Merkelre mondta. Minden joggal....
duzur
2017. augusztus 08. 19:12
Sajnálom, hogy keservesen ki kell ábrándítanom azokat akik itt oly lelkesen szapulták Macron nejét. Szó sincs ugyanis, se a koráról, se a külsejéröl, a hölgynek. Kizárólag a gázsija és apparátusa, a vitatott téma. Ugyanis joggal mondja sok francia, hogy, ha nekik meg kell húzni az övüket, sziveskedjen Macron is spórolni udvartartásán. Habár Macron szerint Brigitte, a reprezántáláson túl, (ami az elödei egyedüli hatásköre volt), komolyabb feladatok megoldására is alkalmas, a népnek már elege van az alkalmazott családtagokból . Ezek nekik már túl sokba kerültek a közelmúltban. Idöközben Macron letett felesége aktív közremüködéséröl a munkájában, ugyhogy ö is csak az elnök feleségek reprezentációs szerepét fogja betölteni.
Megtalálta
2017. augusztus 08. 18:11
Barom franciák. Macront akartátok, mégis mire számítottatok, ki lesz a first lady?
2017. augusztus 08. 15:35
"Dieu réunit ceux qui s'aiment" , énekelte a feledhetetlen Piaf. Jó, jó, de ennyire?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!