A magyar és a lengyel helyzet miatt kritizálta Martin Schulz Angela Merkelt

2017. augusztus 03. 22:49

A német kancellár szó nélkül elmegy a magyar és a lengyel demokráciát ért támadások mellett – kritizálta meg Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje egy csütörtöki interjújában Angela Merkelt.

2017. augusztus 03. 22:49

Interjút adott csütörtökön a Der Spiegelnek Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje. 

Az interjúban élesen kritizálta Angela Merkelt azért, mert szerinte a hivatalban lévő német kancellárnak nincs egy szava sem a lengyel és a magyar demokráciát ért támadásokról. A szociáldemokrata politikus szerint Merkel „profi a problémák elodázásában”, és felrótta a kancellárnak azt is, hogy egy szót sem mond „a rossz állapotban lévő iskolákról, a menekültek rossz helyzetéről, az adóelkerülésről, a pénzügyi- és bankválságról, az uniós intézmények reformjáról, valamint a magyar és lengyel demokrácia elleni támadásokról”.

A kancellárjelölt arra a kérdésre, hogy mit szól a legújabb közvélemény-kutatási adatokhoz, melyek szerint nagyon le van maradva a pártja a CDU/CSU mögött, azt válaszolta, hogy bár az adatok tényleg nem kedveznek neki, de a választási kampány valójában még el sem kezdődött, hiszen „az egész Köztársaság” nyaralni van. Azt is hozzátette, hogy a kutatások azt mutatják, hogy a megkérdezettek fele szerint még nem dőlt el a választás. 

Schulz azért is bírálta Merkelt, mert szerinte a jelenlegi kormányfő nem mondja meg a választóknak, hogy mit tervez a választások után. A baloldali politikus szerint ezzel Merkel „elhanyagolja a kötelességét” és veszélyezteti az ország jövőjét. 

A szociáldemokrata kancellárjelölt kitért arra is, hogy szerinte ő maga miben jobb, mint a jelenlegi kancellár. Schulz szerint ő közelebb áll az emberek problémáihoz, mint Merkel. A politikusnőből szerinte hiányzik a bátorság és az erő ahhoz, hogy a problémákat kimondja és változtasson rajtuk. Schulz saját magáról azt mondta, hogy ő az egyetlen politikus, aki képes volt beismerni és legyőzni az életútjában előforduló „katasztrófákat”. Szerinte ezért sokan úgy tekintenek rá, mint aki kijött minden „slamasztikából”: az alkoholizmusból, a fiatalkori munkanélküliségből és a hajléktalanság fenyegető veszélyéből. 

Az interjú utolsó részében Donald Trumpról, az Amerikai Egyesült Államok elnökéről beszélt az interjúalany. Szerinte Trump még annál is rosszabb elnök lett, mint ahogy ő azt korábban elképzelte, noha már az amerikai elnökválasztás előtt azt mondta, hogy Trump esetleges elnöksége „nemcsak az EU-nak, hanem az egész világnak probléma lenne.” A német kancellárjelölt nepotizmussal vádolta meg az amerikai elnököt, szerinte ugyanis Trump magát és családját a törvények felé helyezi. De kritizálta Trumpot a Twitter használatával kapcsolatban is, mert szerinte 140 karakterre redukálni komplex politikai kérdéseket veszélyes dolog. Arra a kérdésre, hogy ha ő lenne a kancellár, hogyan járna el Trumppal kapcsolatban, azt mondta, hogy úgy, ahogy 15 évvel ezelőtt Gerhard Schröder járt el az iraki háborúval kapcsolatban, aki annak idején félreérthetetlen nemet mondott Irak nemzetközi jogot sértő megtámadására. Schulz szerint Trump is olyan ember, aki csak a tiszta és világos beszédből ért, ezért ő ezt az utat választaná az amerikai elnökkel szemben.

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2017. augusztus 04. 16:23
Genosse Schultz bevetette a Wunderwaffét. (Nyilván azért, mert annyi az esélye a győzelemre, mint Hitlernek a D-nap után... :)))
Akitlosz
2017. augusztus 04. 16:22
"A magyar és a lengyel helyzet miatt kritizálta Martin Schulz Angela Merkelt" No nem mintha repesne a szívem, hogy Angelát kell megvédenem, de a magyar és a lengyel helyzet elsősorban nem a német kancellár felelőssége. Csak Németországban van hatásköre.
Bástyaelvtárs
2017. augusztus 04. 15:52
Bár Schulz lenne az új kancellár! De gyorsan megregulázná az ilyen orbán féle paprikajancsikat. De ha merkellel orbán is eltűnik a képből a magyar német ill eu viszony gyorsan rendeződni fog
választópolgár
2017. augusztus 04. 14:46
Gondoljunk bele, sulc csak az általános iskolai történelmet tanulta. Egy ilyen alak oktatna ki minket demokráciából és társadalomszervezésből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!