Lengyel külügyminiszter: Varsót nyugtalanítja az orosz-fehérorosz hadgyakorlat

2017. augusztus 07. 12:21

Varsót nyugtalanítja az egy hónap múlva kezdődő orosz-fehérorosz hadgyakorlat, figyelemmel fogja kísérni, de rendkívüli intézkedéseket nem tesz – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjúban.

2017. augusztus 07. 12:21

Varsót nyugtalanítja az egy hónap múlva kezdődő orosz-fehérorosz hadgyakorlat, figyelemmel fogja kísérni, de rendkívüli intézkedéseket nem tesz – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjúban.

„Figyelmesen nyomon követjük, aggodalommal nézzük, mert a legutóbbi két hadgyakorlat forgatókönyve kissé ijesztő volt Lengyelország számára amiatt, hogy tartalmazta a katonai és nukleáris csapást Lengyelországra, Varsóra. Készülünk a szeptemberi hadgyakorlat követésére, de természetesen semmilyen rendkívüli intézkedést nem foganatosítunk” – idézte Waszczykowskit hétfőn az orosz hírügynökség.

A lengyel külügyminiszter hozzátettette, hogy augusztus végén Lengyelországban látogat Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és vele is megvitatják ezt.

Agresszív szándékok

Waszczykowski szerint az orosz-fehérorosz hadgyakorlatra nincs semmi szükség, mert a NATO-nak egyáltalán nincs semmilyen „agresszív szándéka” Oroszországgal szemben, és mind Lengyelország, mind pedig a NATO katonai doktrínája védelmi jellegű.

„Vessenek pillantást a katonai alakulataink elhelyezkedésére, és kiképzéseire – mind védelmi jellegűek, és a NATO-nak sincs agresszív doktrínája, amely előirányozna Oroszország elleni támadást, megfélemlítést és fenyegetést” – tette hozzá Waszczykowski.

Nyugat-2017

A Nyugat-2017 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlatot szeptember 14-20 között tartják meg Fehéroroszország területén. Korábban több NATO-tagország is aggodalmát fejezte ki miatta. Dalia Grybauskaite litván elnök a minap bejelentette, hogy a hadgyakorlat idejére az Egyesült Államok megkétszerezi a litván légterében járőröző vadászgépeinek a számát, megnövelik a katonák, más hadieszközök és a hadihajók számát is. Az Egyesült Államok egy századnyi katonát vezényel minden balti tagköztársaságba közvetlenül az orosz-fehérorosz hadgyakorlat megkezdése előtt.

A litván védelmi minisztérium egy jelentést készítette a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyről, és különös hangsúlyt kapott benne a Nyugat-2017 hadgyakorlat jelentette veszély. Minszk találgatásnak minősítette a jelentést, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig Vilniusra külföldről ráerőltetett „totális oroszellenességnek” nevezte.

(MTI)

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2017. augusztus 08. 10:02
A lengyelek most csak ál-hisztiznek. Előbb volt náluk amerikai- lengyel hadgyakorlat mint ez az orosz hadgyakorlat. http://www.origo.hu/nagyvilag/20170130-megkezdodott-a-lengyelorszagba-telepitett-amerikai-katonak-elso-hadgyakorlata.html
balbako_
2017. augusztus 07. 16:33
Bízz Istenben és hagyd szárazon a puskaport....
Mindjárt
2017. augusztus 07. 16:08
Lehet érvelni így is meg úgy is mert semi se 100% így vagy 100% úgy. Személyes tapasztalainktól, történelmi eseményeinktől függően lehet az Amerikai vagy az Orosz oldalt választani. Vagy nem magyar vagy egy teljesen elkorcsosodott, elcigányosodott egykor magyar aki hajlandó elfelejteni a Sovjet hadsereg barbár, brutális viselkedését a háború utáni időszakban és azokat a borzalmakat amiket a Szovjet helytartó, Rákosi és szörnyetegei műveltek a magyarok ellen. Aki annyira elkorcsosult, hogy ez nem elég akkor gondoljanak arra, hogy milyen brutális volt 56 leverése és az utána következő megtorlások. Akinek mindez nem elég az álljon a felcsúti gazdája mellé és nyalja ki Putyin valagát. Ne nagyon lökdössétek egymást.
Akitlosz
2017. augusztus 07. 15:50
"és mind Lengyelország, mind pedig a NATO katonai doktrínája védelmi jellegű." Mese habbal. A NATO még soha senkit nem védett meg, ellenben már megtámadott egy halom nála jóval gyengébb országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!