Perli a Trump-kormányzatot Chicago, mert illegális bevándorlókat akar befogadni

2017. augusztus 08. 10:41

„Mi mindig olyan város leszünk, ahol szívesen látják az embereket” – ezzel indokolta Rahm Emanuel, Chicago polgármestere azt, hogy beperli a szövetségi kormányzatot Donald Trump bevándorlási politikája miatt.

2017. augusztus 08. 10:41

Chicago szövetségi kereset beadásával veszi fel a harcot Donald Trump amerikai elnök bevándorlási politikája ellen, mivel a város vezetése szerint törvénysértő lenne, ha a szövetségi kormány megvonná a közbiztonság javítását szolgáló támogatásokat az úgynevezett „menedékvárosoktól” – írja a Spiegel.

Donald Trump már elnöksége ötödik napján aláírta azt a rendeletet, amely szerint, ha egy város nem működik együtt a szövetségi kormányzat bevándorlási és rendfenntartó erőivel az illegális bevándorlók megtalálásában és elfogásában, akkor Washington megvonja tőle a közbiztonság javítását célzó szövetségi támogatást.

Rahm Emanuel, Chicago polgármestere már a rendelet elfogadása után kijelentette, hogy megtagadja az együttműködést a szövetségi szervekkel. Akkor a polgármester úgy fogalmazott: „Chicago menedékváros marad, közöttünk nincsenek idegenek”. A vita tehát kiéleződött, hiszen a város nyíltan szembement egy elnöki rendelettel.

Chicagóban egyébként ötszázezer ember él érvényes tartózkodási engedély nélkül, tehát egyértelmű, hogy vonatkozna a városra az elnöki rendelet. A várost ugyanakkor nagyon érzékenyen érintené az anyagi támogatások elvonása, ugyanis Chicago csak az előző évben 2,3 millió dollárt kapott rendőrautók, számítógépek és sokkolók megvásárlására. 

Annak érdekében tehát, hogy a város továbbra is menedéket nyújthasson az illegális bevándorlóknak, ugyanakkor a pénzügyi támogatásoktól se essen el, Rahm Emanuel hétfőn keresetet nyújtott be a szövetségi kormányzat szerinte „kontraproduktív” politikája ellen. A polgármester azt mondta, hogy a városa mindig is olyan hely marad, ahol „szívesen látják az embereket”

Chicago lépésére már reagált Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter, aki elmondta, hogy a kormányzat a továbbiakban nem fog fizetni azoknak a városoknak, akik „büszkén megsértik a törvényeket, és bűnöző idegeneket védenek a közbiztonsági költségvetésből”. Azt is hozzátette: a vita nagyon egyszerűen eldönthető „vagy tartjátok magatokat a törvényekhez, vagy elveszítitek az adóból beszedett pénzt”.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2017. augusztus 08. 21:58
Al Bundy örülni fog!
titus
2017. augusztus 08. 15:46
"Közöttünk nincsenek idegenek" aztán meg pénzt kapnak rendőrautókra,meg sokkolókra,nyilván az ismerősöket sokkolni...
Akitlosz
2017. augusztus 08. 14:31
A saját lakásában is ezt a politikát folytatja a polgármester?
robag
2017. augusztus 08. 13:11
Tragikomikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!