Barnier: Mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat

2017. augusztus 28. 19:14

Gyorsan fogy az idő, ezért mielőbb el kell kezdeni a „komoly tárgyalásokat” az Európai Bizottság főtárgyalója szerint.

2017. augusztus 28. 19:14

Az Egyesült Királyságnak tisztáznia kell az álláspontját az uniós kilépés legfőbb kérdéseit illetően, gyorsan fogy az idő, ezért mielőbb el kell kezdeni a „komoly tárgyalásokat” – emelte ki Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója a kiválás feltételeiről szóló egyeztetések harmadik fordulójának megnyitása előtt hétfőn Brüsszelben.

Barnier rámutatott: minél előbb véget ér a bizonytalanság, annál hamarabb meg lehet kezdeni a tárgyalást a jövőbeli kapcsolatokról és a kereskedelmi kérdésekről. Ehhez azonban a briteknek a jelenleg megvitatásra váró ügyekben teljesen világossá kell tenniük az álláspontjukat – tette hozzá. „Őszintén szólva aggódom. Gyorsan megy az idő. El kell kezdenünk komolyan tárgyalni” – mondta. A főtárgyaló emellett ismételten hangsúlyozta az úgynevezett szakaszos megközelítés fontosságát, leszögezve, ebben teljes az egyetértés a Brexit után bennmaradó „huszonhetek” között.

A közös sajtóértekezleten David Davis brit Brexit-ügyi miniszter kijelentette: az előrelépéshez mindkét fél részéről „rugalmasságra és képzelőerőre” van szükség. A tárcavezető elmondta, hogy országa minden kérdésben – az állampolgári jogokat, a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket és az ír-északír határellenőrzést illetően is – előrehaladást szeretne elérni a héten. A cél, hogy a jövőbeli megállapodás mindkét félnek javára váljon – hangsúlyozta Davis. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti első egyeztetést június 19-én tartották, de akkor mindössze a menetrendről egyeztek meg, az első „igazi”, négynapos tárgyalási forduló július közepén volt. Az EUOBserver brüsszeli híroldal értékelése szerint az e heti tárgyalási forduló során sem várható áttörés a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek kapcsán.

Ugyanakkor a Politico hírportál diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy amennyiben a szigetország ezúttal sem áll elő a javaslatával arra vonatkozóan, hogy miként számolják ki az EU-val szemben fennmaradó kötelezettségek összegét, akkor megfeneklenek a mostani egyeztetések. A „huszonhetek” vezetői októberben döntenek majd róla, hogy megfelelő ütemben haladnak-e az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről ahhoz, hogy megkezdődhessenek a kereskedelmi tárgyalások.

Sajtóhírek szerint Brüsszelben egyre többen kételkednek benne, hogy októberben tovább tudnak lépni, ugyanis egyelőre több kérdésben is komoly nézetkülönbségek vannak a felek között. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, vagy annak hiányában a távozási szándék (2017. március 29-i) bejelentése után két évvel szűnik meg, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók. Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást az ország EU-tagságáról, amelyen a választók 52 százaléka a kilépésre szavazott.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. augusztus 29. 07:06
He? Ennyi idő alatt már le kellett volna zárulnia.
kulalak
2017. augusztus 28. 22:41
„rugalmasságra és képzelőerőre” van szükség. Ez ilyen brit humor. Az EU meg a „rugalmasság és képzelőerő". :)
drkovax
2017. augusztus 28. 21:30
Lassan csak rá jöttök, hogy nem 100 mrd-s, meg "adjátok át Gibraltárt" típusú ultimátumokkal kell jönni, mert az lepörög a britektől. Márpedig az idő nekik dolgozik. Ha semmi nem történik, akkor '19-ben egy brit törvény helyre teszi a brit belső szabályozást (pl. az uniós jog szükséges részét a pillanatnyi állapot szerint beemeli a brit jogba) és onnantól egy működő független állammal tárgyaltok ... Aztán lehet majd kozmetikázni a statisztikákat, hogy valahogy ki ne derüljön, nem a brit gazdaság zökkent nagyobbat ...
cutcopy
2017. augusztus 28. 20:49
"Mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat" A brüsszeli bürokraták nagyon jók a hangzatosságban csak hiteltelenné teszi, hogy már másfél éve mondogatják, kb mint a mingránsválság megoldásának sürgetése..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!