The Times: Magyarországnak volt igaza a migránsválságban

2017. július 12. 15:34

Úgy tűnik, Magyarországnak volt igaza a migráció kapcsán, és Európában kezdik elfogadni azt az elképzelést, hogy nem az Uniónak, hanem a nemzetállamoknak kell kezelniük a bevándorlást – írja a The Times szerzője.

2017. július 12. 15:34

Magyarországnak volt igaza a migránsválságban” címmel közölt elemzést szerdán a The Times című brit napilap. A konzervatív The Times szemleírója, Roger Boyes szerint Európában kezdik elfogadni azt az elképzelést, hogy nem az Európai Uniónak, hanem a nemzetállamoknak kell kezelniük a bevándorlást.

Az írás szerint Angela Merkel német kancellár két éve hirdette meg a Willkommenskultur politikáját, és Európa azóta tapogatózik a megoldás után. A centrista pártok koherens nemzetközi politika híján a szélsőjobb páriapártjai által hirdetett keményvonalas megoldásokat veszik át. Hirtelenjében úgy tűnik, hogy a bevándorlás kezelésének magyar modellje – amelyet széles körben a civilizált európai értékek megsértéseként bélyegeztek meg – megelőzte saját korát.

Csendes beletörődés

Orbán Viktor, Magyarország „szószátyár miniszterelnöke” az EU liberális konszenzusának ellenségeként állítja be magát, bár az uniós támogatásokat örömmel elfogadja. A vele szembeni aggályok nyilvánvalóan megalapozottak, nem utolsósorban a Soros György elleni gyűlöletteljes kampánya miatt, és az sem bizalomgerjesztő, amikor az etnikai homogenitást nevezi a gazdasági siker kulcsának – írta Boyes.

A magyar miniszterelnök korántsem szent, de két fontos kérdésben igaza van: az egyik az, hogy Európa valóban csak sodródik a bevándorlás ügyében, a másik pedig az, hogy végső soron a nemzetállamok feladata a megfelelő egyensúly kialakítása a bevándorlók és a lakosság között –  fogalmaz a The Times szemleírója. Roger Boyes szerint az Európai Unióban sokan csendben beletörődtek abba, hogy a külső határok megerősítése a követendő út. A szerző idézte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki elmondta neki: kollégái diszkréten SMS-üzenetekben adnak neki igazat, vagy azt írják, hogy bárcsak ők mondhatták volna ki ugyanazt, amit ő.

A cseh és a német sajtó is foglalkozik Magyarországgal

A Právo című független baloldali cseh napilap Jan Keller cseh EP-képviselő jegyzetét közölte. Eszerint Magyarországot és Lengyelországot nem azért támadják az Európai Uniót ma vezető politikusok, mert nem eléggé demokratikusak, hanem ezért, mert ezek az országok nem hajlandóak elfogadni a Brüsszel által erőltetett kötelező menekültkvótákat.

A német Spiegel Online hírportálon Keno Verseck Soros-ellenes kampány Magyarországon – Miért szövetkezik Netanjahu Orbánnal című írásában kiemelte, hogy „feltüzeli az antiszemita előítéleteket Magyarországon egy kampány, amely az amerikai milliárdos, Soros és az illegális migrációhoz nyújtott állítólagos támogatása ellen irányul”, és ebben a helyzetben „éppen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő veszi védelmébe Orbán (Viktor) miniszterelnököt”. Kifejtette: Magyarországot „valósággal teleragasztották Soros-ellenes plakátokkal”, és a kormány új plakátakciójának intenzitása a „demagóg retorikában nehezen felülmúlható” Orbán Viktortól is ismeretlen volt eddig. Benjámin Netanjahuval kapcsolatban megjegyezte, hogy Orbán mellett az izraeli kormányfő is „ellenségnek” tekinti Soros Györgyöt, Orbán pedig régóta „következetes támogatója a Nethanjahu-kormánynak”, így az izraeli telepépítési politika elleni kritikával szemben is védelmébe vette, aminek következtében „a magyar kormánnyal szembeni, évekkel ezelőtt még kemény izraeli kritika is egyre halkabb lett”.

(MTI)

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamossy dezső
2017. július 13. 11:51
"Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki elmondta neki: kollégái diszkréten SMS-üzenetekben adnak neki igazat, vagy azt írják, hogy bárcsak ők mondhatták volna ki ugyanazt, amit ő." Nem mondhatták ki? Akkor hol is sérül a szólásszabadság?
Zsusztina
2017. július 12. 19:28
Orbán Viktornak nem csak igaza volt, hanem meg is védte azt EU-s nagyhatalmak és pénzóriások vad fenyegetőzése és a többnyire hazugsággyártó sajtó ellenére. Le a kalappal!!!!!!
atila68
2017. július 12. 19:22
„Magyarországnak volt igaza a migránsválságban” Ennyike.
ThunderDan
2017. július 12. 18:20
A Zorbán (meg a habonymészárosrogán) van már a The Times mögött is... :))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!