Katonákról és gázról tárgyal Varsóban Donald Trump és Andrzej Duda

2017. július 03. 21:21

Szerda este érkezik Varsóba Donald Trump amerikai elnök, aki a lengyel elnök, Andrzej Duda szerint gázszállításról és az amerikai katonai jelenlét meghosszabbításáról is tárgyalni fog vele csütörtökön. Aznap Trump egyébként 12 közép-európai ország elnökeivel találkozik.

2017. július 03. 21:21

Az amerikai katonai jelenlétet és a gázszállításokat nevezte Donald Trump amerikai elnök szerda este kezdődő varsói látogatása alkalmából folytatandó kétoldalú egyeztetés fő témáinak Andrzej Duda lengyel elnök egy lapinterjúban.

Andrzej Duda a DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap hétfői kiadásában megjelent interjúban számolt be az amerikai elnök látogatásához fűzött várakozásairól. Duda és Trump csütörtök reggel egyeztetnek, a varsói Királyi Várban aznap megrendezésre kerülő Három Tenger Kezdeményezés csúcsértekezlete előtt, amelyen az amerikai elnök 12 kelet-közép-európai EU-tagállam elnökeivel találkozik.

Duda fontosnak nevezte, hogy a négyszemközti találkozón „konkrétumokról” tárgyalhat Trumppal. Ezek közé sorolta az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban, az észak-lengyelországi Redzikowóban létesülő rakétavédelmi pajzsot, az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) nemrég elkezdett szállítását, valamint Lengyelország nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A biztonságpolitikára vonatkozóan úgy értékelte: Európa biztonsága az Egyesült Államoknak érdeke. Szerinte Trump, aki „józanul szemléli az őt körülvevő valóságot”, nagy súlyt tulajdonít Kelet-Közép-Európának.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Varsó várakozása az, hogy Trump bejelenti az idén Lengyelországba telepített amerikai kontingens missziójának meghosszabbítását, illetve a rotációs jelenlét állandóvá változtatását.

A kabinetfőnök kiemelte azt is, hogy Trump látogatása során a kelet-közép-európai kérdések kerülnek majd napirendre a Három Tenger Kezdeményezés keretében. 

A lengyel-amerikai egyeztetés egyik témája Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerint a szeptemberben esedékes Zapad-17 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlat lehet, amely a lengyel külügyminiszter szerint „méreteit és a valószínű forgatókönyvét tekintve megköveteli majd a NATO és az Egyesült Államok reakcióját”.

(MTI)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2017. július 04. 04:53
egy ujabb energetikai együttmüködés, főleg egy komolyabb beruházás lengyel kikötőkben a cseppfolyósitott gáz rekompenzálására hatalmas gondot fog okozni ugy az oroszoknak ,mint a németeknek. A közeli években ez ujabb gázárcsökkenést hoz majd a Gazprom részére, és gyakorlatilag veszteségessé teszi az orosz import döntő részét. Vége a putyini gázuralomnak, arról nem beszélve mennyire hiányzik majd a devizabevétel az orosz költségvetés folyaamatosan növekvő deficitje mellett. Ezen már nem segit az olajkitermelés állandó , rejtett fokozása, a lelőhelyek ugyanis távoliak, nehezen kitermelhetők, az olaj vezetéki szállitása onnét már most is surolja a hatékony kitermelési határt.
ciprióta
2017. július 04. 04:45
lukasenko tegnap megkapta az orosz führer ujabb három milliárd dolláros könyöradományát, igy az orosz -belorusz nemzetállam ismét aktuális néhány hónapon keresztül, ősszel azonban jönnek az ujabb gázártárgyalások és derüre borul...DDDDD
3M..
2017. július 03. 23:12
Lengyelország ezúttal a Malinovkai rádiótornyot robbantja föl? Szebb Jövőt!
SilentBob
2017. július 03. 22:27
Micsoda kontraszt a tökfekete néger után egy hirtelenszőke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!