Berlin és Róma: Nem kelthetjük a vendégszeretet illúzióját a migránsokban

2017. július 12. 18:09

Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszterek közös cikkükben kiemelték, az illegális bevondorlás problémáját nem az EU-ban, hanem Afrikában kell kezelni. A két politikus hozzátette – a válság megoldásához el kell kerülni az észak-dél, illetve a kelet-nyugat megosztottságot.

2017. július 12. 18:09

Afrikában kell megoldani a migrációs válságot, amelynek azonban van egy „belső, európai dimenziója is”, és szükségessé teszi a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés végrehajtását – hangsúlyozta egy szerdán megjelent közös írásában a német és az olasz belügyminiszter. Thomas de Maiziere és Marco Minniti a Die Welt című lapban közölt vendégkommentárban kiemelte, hogy nem lehet „a határtalan vendégszeretet illúzióját kelteni migránsokban”, mert ez csak az embercsempészek gazdagodását segítené.

Csodaszer nincs, megoldás van

A migrációs válság megoldása pedig „nem korlátozódhat földrajzilag az EU-ra, és mindenekelőtt az olasz partokra, ahol a migránsok megérkeznek” az EU területére. 

Az EU nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy visszaszorítsa az illegális migrációt a nyugat-balkáni útvonalon. Most a Földközi-tenger középső medencéjén átívelő migrációs útvonalra kell összpontosítani, és tudomásul kell venni, hogy nincs egy csapásra minden gondot megoldó "csodaszer”, és csak intézkedések egész sorával lehet hosszabb távon sikert elérni. 

A legfőbb feladat az embercsempészek üzleti modelljének szétzúzása. Az embercsempészek „bűnözők, számukra a migránsok csak árucikkek, amelyek élve vagy halva profitot termelnek” – írta a német és az olasz belügyminiszter.

Líbia a gócpont

Kifejtették, hogy elsőként a Líbiában folytatott embercsempészetet kell felszámolni, ezért támogatni kell az észak-afrikai országot szárazföldi és tengeri határának védelmében. 

Hozzátették, hogy el kell kerülni a líbiai partoknál „néha előforduló versengést” a parti őrség és a hajótörötteket mentő civil szervezetek között. Ehhez feltétlenül szükséges a civil szervezetek működéséről szóló szabálykönyv, amelynek kidolgozására Olaszország javaslatot tett az uniós belügyminiszterek tallinni tanácskozásán.

A Líbiába irányuló „irreguláris migráció” megakadályozása érdekében már elkezdődött az együttműködés Nigerrel, Csáddal és Malival, azonban a líbiai határnál is „meg kell próbálni beavatkozni” a folyamatok „irányításának” céljával. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az embercsempészet már régen fontos gazdasági ágazat a migrációs útvonalak mentén. 

Ehelyett együtt kell működni a helyi közösségekkel, rá kell venni őket, hogy hagyjanak fel az embercsempészettel, és akár akadályozzák is meg a területüket érintő embercsempész-tevékenységet. Ehhez fel kell kínálni a boldogulás „alternatív” lehetőségeit, "gazdasági és szociális perspektívát” kell nyújtani a helyi lakosságnak. 

A válság leküzdésében hatékony, működőképes visszafogadási egyezményeket kell kidolgozni a származási országokkal, és törődni kell a Líbiában tartózkodó és az országba még mindig folyamatosan érkező migránsokkal is – írta a német és az olasz belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy „ezek az emberek nem maradhatnak Líbiában”, a Nemzetközi Migrációs Szervezet irányításával, európai támogatás mellett vissza kell juttatni őket hazájukba.

EU: A széthúzást el kell kerülni

A válság európai dimenziójával kapcsolatban az egymás iránti szolidaritás és felelősségvállalás fontosságát emelték ki, aláhúzva: egyetlen tagállamnak sem lenne szabad „elszalasztani az esélyt, hogy teljesítse a szövetségesei melletti kiállásra vonatkozó kötelességét”. A migrációs válság kihívását fel kell használni a tagok közötti bizalom erősítésére. 

Mindez az aktuális helyzetben elsősorban Olaszország támogatását jelenti, és azt, hogy mindenkinek végre kell hajtania a menekültek tagállamok közötti elosztásáról 2015 szeptemberében hozott döntést – szögezte le a német és az olasz belügyminiszter.

(MTI)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2017. július 13. 10:58
Vendégszeret? Helloooo... nem vendégnek jönnek, hanem állandó lakosnak. Aztán majd röpültök idővel, mint házigazda. Jó esetben nem egy bombától.
Einar
2017. július 13. 10:35
"Az EU nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy visszaszorítsa az illegális migrációt a nyugat-balkáni útvonalon." Pontosabban: Orbán Viktor tett nagy erőfeszítéseket az EU ellenére!
Jason Bourne
2017. július 13. 09:33
"Nem kelthetjük a vendégszeretet illúzióját a migránsokban" Akkor szarul csináltok valamit. A plüssmacival, willkommenn táblával felszerelt szűzlányok látványa határozottan a "vendégszeretet illúzióját" keltik bennük.
Tiszafa
2017. július 13. 08:00
Fasiszták! Meg nácik! Fújjjj! Hát....bárcsak azok volnának, most nem volna egyetlen egy migráns se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!