Theresa May elnézést kért a frakciótól a választási eredményért

2017. június 12. 21:01

May hétfőn, az alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb testületének ülésén arról is beszélt: a frakció döntésén múlik, meddig marad kormányfő, illetve hangsúlyozta azt is, hogy a Demokratikus Unionista Pártnak nem lesz vétójoga, különösen nem azokban a társadalmi-szociális kérdésekben, amelyekben a két párt között nézeteltérés van.

2017. június 12. 21:01

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn elnézést kért a kormányzó Konzervatív Párt frakciójától a múlt heti parlamenti választások eredményéért. Közölte: a frakció döntésén múlik, hogy ő meddig álljon a kormány élén. A csütörtöki előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül. Ebben a helyzetben a Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban.

May hétfőn, az alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb testülete, az 1922 Bizottság előtt számolt be a választások eredményéről. A bizottságot – olyan időszakokban, amikor a Konzervatív Párt kormányon van – azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A testület – amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe – informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára.

A hétfő estébe nyúló meghallgatásról kiszivárgott értesülések szerint Theresa May elnézést kért a frakciótól a vártnál sokkal gyengébb választási eredményért, és kijelentette: ő sodorta a pártot a jelenlegi „zűrzavarba”, de ő is fogja „ebből a helyzetből kirángatni”. Hozzátette azonban: addig tölti be a miniszterelnöki tisztséget, ameddig ezt a konzervatív frakció akarja. Theresa May az ülésen elmondta azt is, hogy a DUP-nak nem lesz vétójoga a kormányzati együttműködésben, különösen azokban a társadalmi-szociális kérdésekben, amelyekben a két párt között nézeteltérés van.

A DUP több ilyen területen jóval kevésbé liberális nézeteket vall, mint a brit Konzervatív Párt. Mereven ellenzi például az azonos neműek házasságát, amelyet Nagy-Britanniában David Cameron, az előző konzervatív párti miniszterelnök kormánya tett lehetővé külön törvénnyel, és ellenzi a Nagy-Britanniában szintén legális abortuszt is minden körülmények között. A két párt között zajló egyeztetések miatt hétfőn olyan hírek terjedtek el, hogy néhány nappal elhalasztják a kormány törvényalkotási programjának parlamenti bemutatását, bár ez a Konzervatív Párt vezető tisztviselőinek hétfő esti jelzései szerint nem biztos.

II. Erzsébet királynő az eredeti menetrend alapján jövő hétfőn ismertetné az új kormány törvényalkotási programját a parlamentben.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2017. június 13. 09:52
May a veszett fejsze nyele után kapkod. Egy jó politikus nem csinál ekkora ökörséget.
Csigorin
2017. június 13. 08:51
Az igen, szep kis konzervativ az is aki a buzikat simogatja...
tevevanegypupu
2017. június 13. 07:58
Az angolok kicsikét hülyék..először választanak Londonnak egy muzulmán polgármestert, egész Angliát elárasztják az európai kulturának nem túlságosan megfelelő népséggel - tudjuk, a gyarmatokról jöttek, de könyörgöm ezek a népek függetlenséget akartak ugyebár, most mégis ott lógnak Anglia nyakán - és elfelejtették, hogy a Munkáspárt belevitte őket Tony Blair eszméletlen nagy hazugságával egy olyan háborúba, aminek többek között "köszönhetik" a merényleteket is..Nem tudom az emberiség mikor jön rá arra, hogy a proletáriátus, szocialisták, liberálisok nem alkalmasak irányításra, forradalmak, háborúk, országok tönkretétele bizonyították és bizonyítják manapság is..
kumkum
2017. június 12. 22:58
" A Demokratikus Unionista Pártnak nem lesz vétójoga, különösen nem azokban a társadalmi-szociális kérdésekben, amelyekben a két párt között nézeteltérés van." Klassz hozzaallas a koalicios kormanyzashoz. Ne szoljanak bele azokba a kerdesekbe, ahol nem ertunk egyet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!