Terrorizmus: May akár az emberi jogi törvényeket is módosítaná

2017. június 07. 08:24

A brit miniszterelnök szerint kormánya kész akár az emberi jogi törvényeket is módosítani, ha ez szükséges a terrorizmus elleni fellépéshez. Az ellenzék bírálta May terveit, és inkább a rendőrséget erősítenék.

2017. június 07. 08:24

Theresa May brit miniszterelnök a Londontól nyugatra fekvő Slough városában tartott kedd esti kampánygyűlésén, az elmúlt nem egészen három hónap három nagy-britanniai terrortámadására utalva kijelentette, hogy „ebből elég volt”, és a terror elleni harchoz változtatásokra van szükség. A szükséges változtatások között említette, hogy a terrorcselekményekért elítéltekre a jelenleginél hosszabb börtönbüntetéseket kell kiróni, könnyebbé kell tenni a hatóságok számára a terrorista tevékenységgel gyanúsított külföldiek visszatoloncolását saját országukba, és korlátozni kell a gyanúsítottakat szabadságjogaikban és mozgásukban olyan esetekben is, amikor bizonyítható ugyan, hogy veszélyesek, de a bizonyítékok nem elégségesek a bírósági büntetőper megindításához. A kormányfő szerint ha a brit emberi jogi törvények e cselekvési program megvalósítását gátolják, akkor e törvényeket is módosítani kell.

Az ellenzék bírálta a konzervatív párti miniszterelnök terveit. Tim Farron, a Liberális Demokraták vezetője kedd esti nyilatkozatában kijelentette: e programjával Theresa May a szabadságot korlátozná, nem a terrorizmust. Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint a megfelelő válasz az utóbbi időszak terrortámadásaira a konzervatív kormány által kezdett rendőrségi leépítések megállítása, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok költségvetésének emelése.

Corbyn előző nap lemondásra szólította fel Theresa Mayt a rendőrség létszámának csökkentése miatt. A munkáspárti vezető egy hétfői kampánygyűlésen kijelentette: a kormányfővel a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon „meg kell fizettetni” a rendőrségi létszámcsökkentések árát. May ugyanakkor kijelentette: a takarékossági intézkedések a terrorelhárító szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal növelte a terroristák elleni fellépésre kiképzett fegyveres rendőri osztagok létszámát.

May belügyminisztersége idején, 2010 és 2016 között a konzervatív kormány 19 ezer fővel csökkentette az országos rendőri állományt.

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xoltan
2017. június 07. 17:34
Na ezekre sem szavaznek. Ha problema van, az elso "megoldas" hogy megnyirbaljak a jogaidat hogy azt tegyenek veled amit csak akarnak. Persze ez teged nem ved meg semmitol, de ezen ne akadj le! Mondhatnanak par peldaerteku esetet, ahol az emberi jogok betartasa okozta a katasztrofat, es akkor osszevethetjuk azokkal az estekkel amikor magasrol tettek az emberi jogokra es eldonthetjuk melyik a rosszabb.
holisztikus mintázat
2017. június 07. 11:30
Egyszerűen ki kellene paterolni, aki alkalmatlan a civilizált létre, szabadságjogok ide meg amoda.
csuka
2017. június 07. 11:06
FIDESZ felszopók készüljetek! Jul. 8-án békemenet.
zakar zoltán béla
2017. június 07. 10:28
Jelenleg nincsen más út!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!