Közadakozásból fizeti a bírságot a Netanjahu által beperelt újságíró

2017. június 20. 12:24

Igal Sarna izraeli újságírónak 36 óra alatt összegyűjtötték a Benjámin Netanjahu miniszterelnök családja által ellene indított rágalmazási perben kiszabott bírságot.

2017. június 20. 12:24

Az interneten adakozó izraeli magánszemélyek másfél nap alatt összegyűjtötték azt a nagy összegű kártérítést, melyet a Benjámin Netanjahu miniszterelnök családja által indított rágalmazási perben született ítélet alapján kell kifizetnie egy újságírónak – jelentette a Háárec című újság honlapja kedden.

A kértnél magasabb összeg gyűlt össze 36 óra alatt Igal Sarna, a Jediót Ahronót publicistája számára, aki internetes közadakozást indított bírságának és a perköltségeknek a fedezésére.

Sarna a Facebookon egy tavalyi bejegyzésében azt állította, hogy a miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu a Jeruzsálem és Tel-Aviv közötti autópályán megállíttatta a miniszterelnöki konvojt, és kiszállásra késztette közös autójukból Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, mert összevesztek és nem volt hajlandó egy kocsiban tovább utazni férjével. A bejegyzés miatt a Netanjahu házaspár rágalmazásért beperelte az újságírót, és 279 ezer sékelt (mintegy huszonkét millió forintot) követelt kártérítésként. Márciusban a bíróság előtt azt vallották, hogy ilyen eset nem történt, és sérelmezték, hogy Sarna az eset közzététele előtt nem fordult hozzájuk kérdéseivel.

Sarna azt állította, hogy a biztonsági szolgálatnál dolgozó ismerősétől értesült az esetről, amelynek megtörténtében továbbra is bizonyos, de nem nevezte meg forrását, és nem tudta bebizonyítani kijelentését. Azzal vádolta a kormányfőt, hogy a perrel el akarja hallgattatni és anyagilag ellehetetleníteni.

A bírói döntést a Netanjahu házaspár megelégedéssel fogadta, az újságíró viszont jelezte, hogy fellebbez. Igal Sarna munkaadója, a Jediót Ahronót Izrael egyik legnagyobb, magántulajdonban álló napilapja, és gyakran bírálja a miniszterelnök munkáját.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2017. június 20. 13:35
ez bulvárhír. nem politikai hír.
drkovax
2017. június 20. 13:18
Nem tudta bizonyítani. Na, ezt hívják rágalmazásnak. Ez nem sajtószabadság, mert arról Deák Ferenc még azt mondta: "Hazudni pedig nem szabad !"
Battle Of Superstars:
2017. június 20. 13:15
Nem verte meg gondolom.
Battle Of Superstars:
2017. június 20. 13:14
nem értem ,hogy mi abban a különös ,hogy összevesztek, megálltak, oszt kész. Miért kell ezt szégyellni ,meg perelni.? Pitiánerség. Bárkivel megesik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!