Brit kutatás: máris a Munkáspárt a legnépszerűbb

2017. június 12. 14:34

A brit választás utáni első közvélemény-kutatások szerint Jeremy Corbyn pártelnöksége alatt először áll a Konzervatívok előtt a brit Munkáspárt. A toryk gyengülését hozó választás után az északír Demokratikus Unionista Párttal kötött megállapodás váltott ki a britekből heves ellenérzéseket.

2017. június 12. 14:34

A Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt erősödése egészen nagy méreteket öltött. Míg a választás kiírásakor több mint 20 százalékponttal voltak lemaradva a Konzervatívoktól, mostanra nem kis meglepetésre átvették a vezetést. Ennek megfelelően a Munkáspárt támogatottsága mostanra 45%-ra emelkedett, míg Theresa May pártja a választók 39%-át tudhatja maga mögött, számol be az Independent.

A Survation által készített közvéleménykutatás a Munkáspártnak 6 százalékpontos előnyt jósol: míg a baloldali alakulatra a választók 45%-a voksolna, a választást kiíró torykat már csak 39%-uk támogatná. A kutatás azok után futott be, miután Theresa May a parlamenti többség elérése, és saját miniszterelnöki pozíciójának megtartása érdekében együttműködést kötött az észak-ír konzervatív Demokratikus Unionista Párttal (DUP). A nem kötelező érvényű megállapodás után a választásokon az alsóházban 13 helyet elveszítő toryk ezért várhatóan kisebbségi kormányt tudnak alakítani.

Az együttműködés az északírekkel azonban nem jelent koalíciót: a DUP parlamenti képviselői nem jutnak be a kormányba, de a megállapodás szerint egyes ügyekben támogatják majd Theresa May kormányát. Ebből azonban az következik, hogy Arlene Foster Demokratikus Unionistái nagyobb befolyással bírhatnak a tory kormány felett, mint egy hagyományos koalíció esetében.

Az együttműködés híre jelentős ellenérzéseket váltott ki a britekből, mivel a DUP meglehetősen konzervatív nézeteket vall többek között a homoszexualitás és az abortusz kérdéskörében is. DUP-ellenes tüntetők jelentek meg a miniszterelnök lakhelyéül szolgáló Downing Street 10 előtt is, a toryk lemondását, a menekültek beengedését és Jeremy Corbyn miniszterelnökké való kinevezését követelve.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szonár
2017. június 13. 11:02
Persze, persze. :P Ez olyan, mint amikor a britek már a brexit népszavazás másnapján meggondolták magukat. :PPPPPPPP Amúgy ráférne a britekre egy kisw valódi konzervativ kormányzás, azért az mégiscsak egy vicc, hogy a képviselők 7%-a buzzancs.
OberEnnsinnen
2017. június 12. 16:47
" a DUP meglehetősen konzervatív nézeteket vall többek között a homoszexualitás és az abortusz kérdéskörében is" "DUP-ellenes tüntetők jelentek meg a miniszterelnök lakhelyéül szolgáló Downing Street 10 előtt is, a toryk lemondását, a menekültek beengedését és Jeremy Corbyn miniszterelnökké való kinevezését követelve." Kezdem úgy érezni, hogy a Milwall és a mérsékelt angol futballhuligánok az egyetlen progresszív Oroszlánszívű erő Albionban. A többi: néma csend, nyuszik, és sakálok...
A teremburáját
2017. június 12. 16:33
Most a nem szavazókat kérdezték meg? Mert a szavazóknál konkrétan más eredmény jött ki! Kb. 20%-al (318 mandátum 266 ellenében!).
zakar zoltán béla
2017. június 12. 16:19
jahaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!