Bányászjárás: vádat emeltek Iliescu ellen

2017. június 13. 17:10

A román legfőbb ügyészség Ion Iliescu volt román államfőt 13 társával együtt emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja az 1990-es bányászjárás ügyében.

2017. június 13. 17:10

Vádat emeltek kedden Ion Iliescu volt román államfő ellen a bányászjárásként elhíresült, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében. 

A román legfőbb ügyészség Ion Iliescu volt román államfőt 13 társával együtt emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja. A vádhatóság jelképesen június 13-ra, a bányászjárás 27. évfordulójára időzítette a vádemelést.

Iliescu mellett Petre Roman volt miniszterelnöknek, Virgil Magureanunak, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alapító igazgatójának és Miron Cozma bányászvezérnek is bíróság előtt kell felelnie azért, hogy 1990 júniusában állami karhatalmi szervek erőszakosan léptek fel az akkori hatalom ellen tüntető polgárokkal szemben, majd Bukarestbe szállították a Zsil-völgyi bányászokat, akik ellenzéki pártok székházait dúlták fel, az utcán pedig brutálisan bántalmaztak polgári lakosokat.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2017. június 14. 13:50
Majd újabb 27 év múlva talán ítélet is születik. De az is lehet, hogy nem.
Strassnoff Ignác
2017. június 13. 20:29
Egyébként ez az undorító módszer nem román találmány. A felheccelt söpredék felhasználása a politikai ellenfelekkel szemben régi trükk. Marha hosszan lehetne sorolni. Pol-Pot parasztjai, Mao fiataljai a Kulturális Forradalom idején, Hitler SA-ja, Mussolini fekete ingesei, a Szovjetunió és Kelet-Európa vörös gárdistái, végtelen a sor. Igazából a lényeg, hogy a hordát felbőszítsék valami hülye dumával, aztán célpontot mutassanak neki az állati ösztönei szabadon engedésére. Legyen szó vallási pogromról, etnikai konfliktusról, vagy politikai ellenfelek terrorizálásáról, lényegtelen, a forgatókönyv mindig ugyanaz. A szarházi Iliescu 4 alkalommal uszította az ellenfeleire a majomhordát. Aztán nagyot nézett, mikor kétszer ellene indultak meg a húgyagyúak. Persze akkor nem jutottak el Bukarestig... Kivételes szerencsénk, hogy nálunk a 6 osztályos kormány-rajongók nem alkalmasak ilyesmire. Nem tud utánad futni, mert járókerettel nehéz. Nem tud megverni, mert remeg a keze. Nem lát jól, mert szürke hályog van a szemén. (Meg narancsköd.) Harapni is csak akkor tud, ha beteszi a protézisét. Úgyhogy nem verekszik. Menetel és béget...
krakken96
2017. június 13. 18:54
akkor fogok hinni a román jogállamban amikor a szintén 90es marosvásárhelyi fekete március szervezőit szintén bíróság elé állítják.addig ugyanis egy bukaresti román élete többet ér egy erdélyi magyarénál és erről papírunk van:))
Box Hill
2017. június 13. 18:19
Erdély elvételénél bezzeg nem vártak 27 évet. A telek fontosabb az igazságnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!