Etnikai szeparatizmussal vádolja az RMDSZ-t Băsescu pártja

2017. április 06. 23:32

Nemzetközi szinten eltorzítja a Romániáról kialakított képet és etnikai szeparatizmusra buzdít az RMDSZ a Băsescu volt román elnökhöz kötődő Népi Mozgalom Párt szerint. A párt politikusa magyarok által végzett „etnikai tisztogatásról” is beszélt.

2017. április 06. 23:32

Az Agerpres arról ír: Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője azt nyilatkozta csütörtökön marosvásárhelyi sajtóértekezletén, hogy jóllehet európai elveket hangoztatnak, az RMDSZ vezetői „anakronisztikusan és primitív módon, szakadatlanul etnikai szeparatizmusra uszítanak” és nemzetközi szinten eltorzítják a Romániáról kialakított képet.

„Míg a román hatóságok egymással küzdenek (...), addig az RMDSZ marad az egyetlen politikai csoport a román parlamentben, amely párt is, de civil szervezet is, amely csökönyösen szeparatista törekvéseket hangoztat, és amely egy kisebbségi etnikai enkláve megteremtéséért küzd Románia közepén. Jóllehet kikent-kifent, de demagóg módon európai elveket hangoztatnak, és a kulturális identitásuk megőrzésének szükségességéről beszélnek, az RMDSZ vezetői anakronisztikusan és primitív módon, szakadatlanul etnikai szeparatizmusra uszítanak, a román alkotmányt támadják, és nemzetközi szinten Románia-ellenes légkör kialakítására törekednek” – mondta el a képviselő.

Kötekedik az RMDSZ?

Megfogalmazása szerint az RMDSZ kötekedően módosítani akarja az egyesülés megünnepléséről szóló törvényt és provokatív módon ragaszkodik az általuk helytelennek tartott „nemzeti” kifejezés törléséhez.

„Ez nyilvánvaló a román alkotmány megcsúfolása, amit az RMDSZ-esek soha sem fogadtak el. Másrészt, Kelemen Hunor szövetségi elnök hamis információkkal az Európai Néppárt máltai kongresszusára ment árulkodni, és úgy mutatta be a marosvásárhelyi teológiai gimnázium ügyét, hogy azt hazudta, hogy Romániában az ügyészséget használják fel egy kisebbségi iskola megszüntetésére, ez tarthatatlan állapot, amely az iskola több száz diákjának jövőjét veszélyezteti” –jelentette ki a képviselő.

„Etnikai tisztogatás”

Marius Pașcan kiemelte: Kelemen Hunor ismertette Máltán az RMDSZ törvénymódosító javaslatát is, amely a magyart második hivatalos nyelvvé tenné Romániában, és azt hangoztatta, hogy Marosvásárhelyen folyamatosan és következetesen támadják a magyar etnikumot.

„Ezzel párhuzamosan az RMDSZ etnikai alapú területi és közigazgatási autonómiát akar teremteni (...). Minket, akik Romániában élünk (...) már nem hatnak meg az RMDSZ szemtelen követelőzései, de zavaró az, hogy a Hargita és Kovászna megyében élő románok kulturális identitásának megőrzéséért a román állam nem tesz semmit, hogy mintha belenyugodott volna az etnikai tisztogatásba. A két megyében élő románokat, akik kisebbségként élnek saját országukban, nem hallgatja meg már sem Románia, sem az Európai Unió, ahogyan nem hallgatja meg a magyarországi román kisebbséget sem” – véli Pașcan

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakken96
2017. április 07. 11:06
már bocs de ha Finnországot céloznák meg,hogy végre igazi modern állam legyen akkor lenne fejlődés. de a politikusok érzelmi és választási célból is ragaszkodnak a nagyromán maszlaghoz,Romániában senki nem gondolkodik összeurópai szinten csak amit kell lenyelnek de mindig román nemzeti érdekről beszélnek.ha a finn példát követnék már régen hivatalos lenne a magyar is.
fractalized.bitstream
2017. április 07. 09:32
Azok után, hogy mit művelt Románia az I. VH-ban ill. azután főleg a magyarok viszonylatában az etnikai szeparatizmust a józan ész diktálja.
FermiParadox
2017. április 07. 07:30
Nyugat-Európa biztos ki fog állni a magyarok mellett ... Ja nem, mert napról napra jobban megutáltatjuk magunkat.
noMores
2017. április 07. 07:11
Nemely dologban egeszen modern gondolkodasuak a romanok, nemelyekben meg velunk egy szinten vannak:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!