Beavatkozhat Trump Szíriában az idlíbi vegyifegyver-támadás után

2017. április 06. 21:22

Donald Trump amerikai elnök katonai beavatkozást fontolgat Szíriában a keddi idlíbi vegyi-fegyver támadás után. A nyugatiak szerint Aszadék, Moszkva szerint a felkelők vetettek be vegyi fegyvereket. Erdogan török elnök azt nyilatkozta, hogy reméli az USA-nak a szavait tényleges katonai beavatkozás követi.

2017. április 06. 21:22

Trump a napokban azt nyilatkozta, hogy az idlíbi incidens után megváltozott Washington hozzáállása Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsiméhez, ám azt nem közölte, hogy ebből mi következik, és hogy az Egyesült Államok milyen lépéseket tervez Szíriával kapcsolatban.

Ankara reméli, hogy Donald Trump amerikai elnök katonai beavatkozással válaszol a szíriai kormányerők által kedden elkövetett idlíbi vegyi támadásra – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön a Kanal 7 török televíziónak adott interjújában.Erdogan hangoztatta: Trump szavai ne maradjanak pusztán szavak. Egyúttal kijelentette: ha csakugyan cselekvésre kerül a sor, akkor Törökország kész a feladat ráeső részét teljesíteni.

Az amerikai védelmi minisztérium  részletes megbeszéléseket kezdett a Fehér Házzal egy katonai akció lehetőségéről Szíriában – közölte csütörtökön egy  amerikai hivatalos személy az MTI szerint.  Korábban  a CNN hírtelevízió jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Donald Trump katonai akciót fontolgat Szíriában, válaszul az idlíbi gáztámadásra. A televízió szerint Trump elnök ezzel elismerte a szíriai helyzet súlyosságát. Donald Trump úton van Floridába, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel ottani villájában folytat megbeszéléseket. James Mattis védelmi miniszter szerint a szíriai „opciókról” is szót ejtenek.

A nyugati hatalmak Damaszkuszt vádolják vegyifegyver-támadással, míg Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy fegyverraktárt talált el, ahol a lázadók vegyi fegyvereket tároltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légicsapást követően 70 ember halt meg, és százak egészsége károsodott.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, hogy legalább 86 halott van, köztük 30 gyerek és 20 nő. Erdogan szerdán arról számolt be, hogy a szíriai rezsim több mint 100 embert ölt meg, beleértve legalább 50 kiskorút. Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter csütörtökön közölte: a Törökországba szállítottak közül három áldozat boncolása során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyverrel hajtották végre a támadást az Idlíb tartománybeli Hán Sejkúnban.

(MTI)

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2017. április 07. 06:42
Már megtörtént az USA beavatkozása Szíriában.Az USA légitámadást hajtott végre a Szíriában állomásozó orosz haderő ellen.Tehát itt az atomháború,azaz 1 percmúlva 12 üt az óra.Nyilvánvaló hogy Putyin ezt megtorolja.Ránk csak annyi tartozik hogy távoltartjuk magunkat,azaz azonnal felfüggesszük a NATO tagságunkat és megtiltjuk a NATO bármijen reakcióját Magyarországról.
Peter8811
2017. április 07. 06:29
Jól mutat ebben a BKV ellenőri ruhában. Kunhalmi Ágnesnek küldte szuvenírnek?
bdi
2017. április 07. 06:23
Felkészülnek: UKRÁN SZAKADÁROK
bdi
2017. április 07. 06:13
Trump harcban áll Putyin szövetségesével, ahol orosz csapatok is vannak. Huh, még szerencse, hogy nem Clintont nyert...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!