Trump: Mindenki teljesítse NATO-kötelezettségeit!

2017. február 07. 07:45

Az amerikai elnök Tampában tartott beszédében leszögezte: az USA változatlanul erőteljesen támogatja a NATO-t, és csak annyit kérnek a NATO-tagországtól, hogy teljes egészében teljesítsék pénzügyi hozzájárulását a szövetséghez.

2017. február 07. 07:45

Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának tampai légitámaszpontján tett látogatást, majd ennek végeztével beszédet mondott. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok változatlanul erőteljesen támogatja a NATO-t. Hozzátette azonban, hogy az észak-atlanti szövetség tagországainak eleget kell tenniük kötelezettségeiknek. „Csak annyit kérünk valamennyi NATO-tagtól, hogy teljes egészében teljesítse pénzügyi hozzájárulását a szövetséghez, sokan ugyanis ezt eddig nem tették meg” – fogalmazott.

A beszédben Donald Trump kitért az iszlamista terrorizmus elleni harc fontosságára, és éppen az Európában gyakori terrorista akciókkal példálódzott. Leszögezte: a radikális iszlamista terrorizmust az Egyesült Államok a szövetségeseivel együtt legyőzi majd. „Nem hagyjuk, hogy ez gyökeret verjen a mi országunkban” – szögezte le. Az elnök hangsúlyozta: „Egységes üzenetet küldünk a halál és a pusztulás erőinek, mégpedig azt, hogy Amerika és szövetségesei győzedelmeskednek majd”. 

Trump elnök utalt a Bostonban, San Bernardinóban és Orlandóban elkövetett terrorakciókra, ezzel kapcsolatosan azt mondta: az iszlamista terroristák eltökéltek abban, hogy ismét lecsapjanak az Egyesült Államokban, mint ahogyan teszik azt Európában is. Úgy fogalmazott: egyes támadásokról a médiában „még csak említést sem tesznek”. Egyes meg nem nevezett, általa „nagyon tisztességtelennek” minősített médiumokat hibáztatott amiatt, hogy nem akarnak foglalkozni ezzel a kérdéssel. A hét országot érintő, átmeneti beutazási tilalomról szóló elnöki rendeletéről – amelyet pillanatnyilag egy szövetségi bíró felfüggesztett – közvetlenül nem szólt, de leszögezte, hogy megvédi majd az országot azoktól, akik „tönkre akarják tenni”. Trump beszédben megígérte a szerinte legyengült amerikai haderő fejlesztését is. 

A beszéd előtt az elnök látogatást tett a McDill légibázison, és együtt ebédelt katonákkal. A légi bázis ad otthont az elsősorban a Közel-Keleten zajló folyamatokkal foglalkozó Középső Parancsnokságnak és az Egyesült Államok Különleges Hadműveletei Parancsnokságának. Trump katonákkal tartott találkozóján részt vett Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője és Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó is. (MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. február 07. 15:31
Hát ja! ki kell fizetni a tagdíjat, ezt kéri a Trump. Ettől még érezhetjük magunkat elsőnek a nemzetek között!
Crüwel
2017. február 07. 14:14
Azon egesz jokat lehet nevetni hogy most mekkora okadas van nehany orszagbol erkezok beutazasa ellen a terrorizmus miatt , de anno hogy tapsikoltak ugyanezen fergek mikor az amcsi hadsereg ment oda ugyanezen ok miatt. "Megerte??? van felmillio iraki halott gyerek." Hangzott a kerdes. "Igen meg"jott is a valasz az amcsi kulugyestol.
antioxi
2017. február 07. 12:11
Kevesen gondolnak arra, hogy így megnyílik egy ütőképes magyar honvédség kiépítésére: Sorkötelességgel, hadi-ipar kiépítésével, stb. Ez minden pénzt megér!
FermiParadox
2017. február 07. 10:41
Trump puncin ragadta a magyar költségvetést :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!