Hírszerzési főnök: Folyamatosak az USA elleni orosz hackertámadások

2017. január 05. 19:22

James Clapper hírszerzési vezető a szenátusi meghallgatásán elmondta, Oroszország folyamatos hackertámadásokkal akart beavatkozni az amerikai választásokba. A szenátus fegyveres testületekkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatáson a biztonsági szakemberek hangsúlyozták, hogy Oroszország fejlett szoftverei kiemelt fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok számára. John McCain szenátor hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem Donald Trump megválasztott elnök ellen szól. Trump elnök pénteken találkozik a titkosszolgálatok vezetőivel.

2017. január 05. 19:22

James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsszervezetének vezetője a kongresszusban tartott csütörtöki meghallgatáson azt állította, hogy az amerikai számítógépes rendszerek meghackelése csupán egyike volt azoknak az orosz törekvéseknek, amelyek az amerikai választási folyamatba történő beavatkozást célozták. Clapper szerint az Egyesült Államokra nézve legnagyobb fenyegetést Oroszország folyamatos kísérletei jelentik a számítógépes rendszerek elleni támadásokra. 

A hírszerző szervezetek csúcsszervének igazgatója a szenátus fegyveres testületekkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatáson vesz részt Marcel Lettre hírszerzésért felelős védelmi minisztériumi államtitkárral és Michael Rogers tengernaggyal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójával együtt. A hírszerzési szakemberek szerint Oroszország azért is jelent nagy fenyegetést az Egyesült Államok számára, mert rendkívül fejlett számítógépes programja van kibertámadásokra.

James Clapper a többi között azt is hangsúlyozta, hogy az Assange-féle WikiLeaks kiszivárogtatásai amerikai életeket sodortak veszélybe és kártékonyak az amerikai nemzetbiztonságra. A kémfőnök John McCain arizonai szenátor azon kérdésére, hogy vajon érdemes-e hitelt adni a WikiLeaks információinak, nemmel válaszolt. McCain szenátor egyébként – aki a szenátus fegyveres  testületekkel  foglalkozó bizottságának elnöke –fontosnak tartotta leszögezni, hogy a meghallgatás nem irányul Donald Trump ellen, és semmiképpen nem akarja megkérdőjelezni a megválasztott elnök legitimitását. 

A szenátusi meghallgatás közben Sean Spicer, Donald Trump szóvivője bejelentette: megalapozatlanok azok a hírek, melyek szerint a leendő elnök a hírszerzés teljes átszervezésére készülne. „A hatalomátadást bonyolító csapat tevékenységének célja információk gyűjtése” – szögezte le Spicer, s egyértelműen közölte: hamisak az átszervezésekről szóló sajtóinformációk. Spicer azt is bejelentette, hogy Donald Trump pénteken találkozik a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőivel, valamint az Országos Hírszerzési Hivatal vezetőjével, Clapperrel. 

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. január 06. 11:20
Itthon meg mit kap a kormány, hogy folyamatosan harcban áll valamilyen külső ellenséggel. HA HA HA
Anti Komcsi
2017. január 06. 07:12
John McCain Orbánra és az országra azt mondta, hogy náci. Kb ekkora igazságtartalma van az orosz cyberbefolyásnak a választások kimenetelét illetően.
választópolgár
2017. január 06. 00:15
Egyre kisebb hatásfokkal működik az amerikai politikai marketing agitprop. talán egy unott ásítást ki tudnak váltani a "közvéleményben". Egyébként meg Aki sárral dobálózik önmaga is besározódik.
Bayo
2017. január 05. 22:58
Évtizedek óta hülyíti a világot ez a kulturálatlan csürhe ezzel a fantasy-őrülettel, hogy ők a jók és a ruszkik a gonoszok. Erről szólnak a kibaszott filmjeik, a retardált PC játékaik, a könyveik, a médiájuk és az egész szájbakúrt amerikai életérzés. És most itt nyígnak, hogy heckelik őket...mekkora égő már, basszus. Még ha egy vidéki kisegítőiskola panaszkodna ilyesmire, azt megérteném. Micsoda ócska műsor és mennyire kibaszottul unalmas már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!