Női, muszlim miniszterelnöke lesz Romániának

2016. december 21. 11:23

A volt regionális fejlesztési minisztert, a török-tatár származású Sevil Shhaideh-t javasolja miniszterelnöknek a romániai választáson többséget szerző Szociáldemokrata Párt. Liviu Dragnea pártelnök leginkább magát jelölte volna, de ebben egy törvény és az államfő ellenkezése megakadályozta.

2016. december 21. 11:23

Sevil Shhaideh 51 éves közgazdászt, volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a miniszterelnöki posztra Romániában a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfővel folytatott kormányalakítási konzultáció alkalmával. Hozzátette: amennyiben Klaus Iohannis államfő elutasítja a Sevil Shhaideh-re vonatkozó javaslatot, nem fog más miniszterelnök-jelöltet megnevezni.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke kifejtette: a választásokon szerzett több mint 45 százalékos támogatás nyomán „legitim” módon magának kérhette volna a posztot, de tekintettel arra, hogy ebben egy hatályos törvény és az államfő ellenkezése megakadályozza, olyan személyt jelölt, akinek a kormányzati tevékenységéért pártelnökként felelősséget tud vállalni. A romániai muzulmán közösségből származó Sevil Shhaideh 2015 májusától kezdődően fél évig vezette a fejlesztési tárcát, miután elődje, Dragnea lemondott a tárca éléről.

A Maszol.ro rövid portréja szerint Shhaideh török származású közgazdász, aki előbb államtitkárként dolgozott a Liviu Dragnea által vezetett fejlesztési minisztériumban, majd az elnök lemondása után átvette a tárca vezetését: ő volt az első miniszter, aki nem a Bibliára, hanem a Koránra esküdött fel mandátuma kezdetén.

(MTI, Agerpres)

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2016. december 23. 08:19
Ilyen fejjel nem lehet Andyvajnáné.
bölcsuhú
2016. december 22. 18:10
Román források szerint a kijelölt ME-nő szír férje Assad párti!
Mindjárt
2016. december 22. 16:47
Érdekes. A románok nagyon tudnak nyalni Amerikának. Most hogyan is lesz? :)
kombinátor
2016. december 22. 15:32
romániában totál mindegy, hogy milyen könyvre esküszik fel valaki? az alkotmányuk, ha van ilyen, nem rendelkezik erről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!