Iohannis leokézta a román szocdemek új jelöltjét

2016. december 30. 10:01

Klaus Iohannis román államfő megbízta a kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, a december 11-i választások nyomán alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség miniszterelnök-jelöltjét.

2016. december 30. 10:01

Grindeanu a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) második kormányfőjelöltje, miután az államfő kedden elutasította a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői jelölését.

Miután az államfő aláírta a rendeletet Grindeanu miniszterelnöki jelöléséről, elhárult a veszélye annak, hogy Romániában elhúzódó politikai válság alakul ki. Grindeanunak tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen.

RMDSZ: Nincs itt semmi, ami vállalhatatlan

A szabadelvű ALDE-val együtt a szociáldemokratáknak csaknem 54 százalékos többségük van. Grindeanu kormánya beiktatásához valószínűleg megkapja a 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatását.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta: erről a képviselőházi és szenátusi frakciói közösen döntenek majd, de a magyar szövetségnek nincs tudomása semmi vállalhatatlanról Grindeanu politikai múltjában. Sorin Grindeanu 43 éves informatikusi oklevéllel rendelkező bánsági politikus, a PSD Temes megyei elnöke, volt önkormányzati képviselő, Temesvár alpolgármestere. 2012-ben szerzett parlamenti képviselői mandátumát megszakítva 2016 nyara óta a Temes megyei önkormányzat elnöke.

PSD: A kormány készen áll

Liviu Dragnea, a román szocdemek vezetője csütörtök este, még Iohannis államfő pénteki bejelentése előtt azt nyilatkozta, hogy kormány készen áll, de azok, akik részt vennének benne, várnak az elnök döntésére, és jobb híján a fővárosban sétálgatnak.

„A kormány, mint projekt, elkészült. Sevil Shhaideh lelkiismeretes nő, készen állt, hogy kimenjen a táblához és beszámoljon a deficitről, a makrogazdasági egyensúlyról, a stabilitásról (...), általában a kormányprogramról. Elkészült a költségvetés tervezet is. Azok, akik részt vennének a kormányban, várnak, és a fővárosban sétálgatnak. Sorin Grindeanu is itt van, azzal váltunk el ma este, hogy elmegy, s még vásárol két inget. Itt marad pénteken is, hátha történik valami. (...) Nem jól van ez így. Mindennek van egy határa” – jelentette ki Dragnea csütörtök este a România TV-ben. Állítása szerint hatalmas erőfeszítésébe került, hogy az emberek ne menjenek ki az utcára tüntetni az államfő ellen, miután nemet mondott a szocdemek első kormányfő-jelöltjére.

Shhaideh dolgozna még Romániáért

A Iohannis által kigolyózott miniszterelnök-jelölt, Sevil Shhaideh a román Agerpres hírügynökség tudósítása szerint arról beszélt csütörtökön, esze ágában nincs visszavonulni a közélettől, Románia ugyanis olyan ország, amiért érdemes dolgozni.

(MTI, Agerpres)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2016. december 30. 20:10
Káfir az a szó, amelyet a Korán használ a nem muszlimokra. Ezt általában nem hívőnek, vagy hitetlennek fordítják, de ez a fordítás hibás, ennél sokkal negatívabb a jelentése. A hitetlen szó semleges, miközben a Korán hozzáállása a hitetlenek felé nagyon negatív. (A magyar irodalmi nyelv találóan fordította a káfir szót 'gyaur kutyának'.) - A Korán szerint Allah gyűlöli a káfirokat. - Egy muszlim sosem lesz egy káfir igaz barátja. - A káfirt rabszolgasorba lehet taszítani, meg lehet erőszakolni, le lehet fejezni, szövetkezni lehet ellene, lehet terrorizálni, és meg lehet alázni. - Egy káfir nem egy teljes ember.
Bölcs Ész
2016. december 30. 13:18
Johannis igyekszik a saját szász származását takargatni, ezért a vezetéknevében a "J" betűt "I"-re cserélte, hogy románosabbnak tűnjön.
Tehetős Totó
2016. december 30. 10:41
Legfeljebb Leocadiát okázhatta volna le: Grațiela Leocadia (ejtsd: leokádja) Gavrilescu környezetvédelmi exminisztert...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!