Utolsó elnöki kitüntetéseit osztotta ki Barack Obama

2016. november 23. 12:33

Barack Obama amerikai elnök utoljára osztotta ki a Szabadság Érdemérmet, a legmagasabb amerikai kitüntetést. Az elnök Oscar-díjas filmcsillagokat, legendás kosárlabdabajnokokat, művészeket, üzletembereket és más közszereplőket tüntetett ki. A díjazottak között van Tom Hanks, Michael Jordan, Bill Gates és a húsz éve coming outoló Ellen DeGeneres humorista, tévés is, akit éppen ezen lépése miatt is méltatott Obama. Amerikai elnök korábban ennyi érdemérmet nem osztott ki, a kitüntetettek közül sokan a megválasztott Donald Trump ellen szólaltak fel az elnökválasztás előtt.

2016. november 23. 12:33

A legmagasabb amerikai polgári kitüntetést az idén huszonöten vehették át Barack Obama elnöktől Washingtonban. Voltak köztük Oscar-díjas színészek, tévés talkshow-műsorok ismert vezetői, énekesnők, sportolók, építészek, egy jogász és egy orvos is.    

Szabadság Érdemérmet kapott a rocklegenda Bruce Springsteen és Diana Ross, a híres építész, Frank Gehry. Tom Hanks, Robert De Niro és Robert Redford, Oscar-díjas színészeket, Kareem Abdul-Jabbar és Michael Jordan volt kosárlabdabajnokokat is kitüntette Obama elnök. Filantróp alapítványának munkájáért Bill Gates Microsoft-alapító és felesége, Melinda is Szabadság érdemérmet kapott.   

Az elnöknek elszorult a torka, úgy meghatódott

Obama több érdemérmet osztott ki, mint bármelyik korábbi elnök. A mostani díjazottak közül sokan Donald Trump, megválasztott amerikai elnök ellen szólaltak fel az őszi kampány során. A Washington Post szerint ezért is lettek ennyien kitüntetve, mivel a következő elnöktől nem számíthattak az érdeméremre. 

Ahogyan Ellen mondaná »Mindannyian egy tortilla chipset akarunk, ami a guacamole súlyát támogatja.« Aminek számomra semmi értelme nincs. De megakartam törni a hangulatot, mert már elszorult a torkom” – mondta Obama meghatódva, amikor Ellen DeGeneres kitüntetését vezette fel. DeGeneres egy tévés műsorvezető és humorista, aki 20 évvel ezelőtt az első közszereplők között vállalta fel, hogy leszbikus.

Obama: „Ezek az emberek segítettek nekem azzá válni, aki vagyok

A szélesebb közönség előtt ismeretlen kitüntettek sorában szerepelt – többek között – Margaret Hamilton, a  NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) Hold-programjának tudósa, Grace Hopper matematika-professzor, vagy például Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki. A teljes lista a Fehér Ház oldalán érhető el. 

Mindenki, aki a színpadon van egy erős, személyes módon érintett meg engem” – mondta Obama az ünnepség végén. „Ezek az emberek segítettek nekem azzá válni, aki vagyok és gondolkodni az elnökségemről.

Obama elnök a Fehér Házban kedden rendezett ünnepség keretében adta át a százezer dollárral járó díjat, Harry Truman elnök alapított. Truman elnök idején az érdemérmet még a második világháborúban szerzett érdemekért adták, aztán Kennedy elnök megújította és 1963 óta már mai formájában és békebeli idők érdemeiért ítélik oda,  általában olyan személyiségeknek, akik – az éppen aktuális amerikai elnök ízlése és döntése szerint – „nagy mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekei érvényesítéséhez vagy más, jelentős közérdekhez”. 

(MTI)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2016. november 24. 01:23
Aha, tehát a többség ezért kapta: "más, jelentős közérdek". Nem baj, mindenkinek jól jön százezer így Karácsony előtt. Kíváncsi leszek hányan jótékonykodják el.:)
mo ching
2016. november 23. 21:35
Na és a magy junior príma primissima díj? Arról kéne cikkezni: http://magyaridok.hu/belfold/elegedetlen-szakma-mindossze-3-indexes-nyert-junior-priman-1195663/ Teljesen devalválódnak ezek a díjak. Hű kutyának dobott csontok, semmi több.
Andre1bp
2016. november 23. 21:18
Tipikus undorító mandineres cikk. Természetesen nem azért kapta a díjat, mert leszbikus. Az ország legsikeresebb humoristája és tévés műsorvezetője.
Akitlosz
2016. november 23. 17:57
"Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki." Mert csak a halott indián a jó indián.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!