Trump máris nekiment a lobbistáknak

2016. november 25. 07:24

Nem járulhatnak hozzá lobbisták pénzadományokkal Donald Trump beiktatási ünnepségének költségeihez. A megválasztott amerikai elnök döntése nyomán vállalatok egymillió dollárnál nagyobb adománnyal nem járulhatnak hozzá a január 20-i ünnepség költségeihez, regisztrált lobbisták egyáltalán nem adhatnak pénzt.

2016. november 25. 07:24

Donald Trump megválasztott amerikai elnök megtiltotta, hogy lobbisták pénzadományokkal járuljanak hozzá a beiktatási ünnepség költségeihez. A január 20-án esedékes washingtoni beiktatási ünnepség szervezésére külön bizottság alakult - ez valamennyi elnöki beiktatáskor így van -, ám Trump saját csapata szintén megkezdte az előkészületeket, mégpedig adományok gyűjtésével.

Donald Trump tartja magát választási ígéretéhez, miszerint „lecsapolja a washingtoni mocsarat”, vagyis etikai normákat szab a kormányzat munkájában, és kiszorítja a politikai döntéseket befolyásolni próbáló lobbistákat. Ennek megfelelően csütörtökön döntést hozott, hogy korlátozza a beiktatási ünnepségekre felajánlható adományok összegét. A vállalatok egymillió dollárnál nagyobb adománnyal nem járulhatnak hozzá az ünnepség költségeihez, regisztrált lobbisták egyáltalán nem adhatnak pénzt. Az egyéni adományokat a megválasztott elnök ugyanakkor nem korlátozta.

Az előkészületek részleteiről nevük elhallgatását kérő Trump-munkatársak számoltak be a sajtónak, miközben Donald Trump és családja a floridai villájában ünnepelte a hálaadást. Trump – mint Twitter-üzenetében jelezte – az ünnepnap ellenére is tevékeny volt: egy légkondicionáló berendezéseket gyártó indianai céggel tárgyalt, hogy elejét vegye a vállalat Mexikóba településének. „Keményen dolgozom még hálaadás napján is, megpróbálom elérni, hogy a Carrier A.C. társaság az Egyesült Államokban maradjon. Van haladás. Nemsokára tudni fogják” – írta Trump. Az indianai vállalat, amely 1400 munkahelyet telepítene Mexikóba, az amerikai sajtónak megerősítette az egyeztetés tényét.

Az ünnepnapon jelentek meg azok a sajtóhírek is, miszerint a milliárdos befektetési szakember, Wilbur Ross lehet a Trump-adminisztráció kereskedelmi minisztere. Ennek hivatalos bejelentése azonban még nem történt meg.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag
2016. november 25. 16:32
Csak így tovább.
pollip
2016. november 25. 14:19
Ezt már el is érte Trump:-))))))))) "Nahát: Norvégia és Ausztrália nem pénzeli többé a Clinton Alapítványt! Szőnyi Szilárd / 2016.11.24., csütörtök 19:00 / A vesztest még az ág is húzza, avagy lelepleződtek a lobbipénzek? Amikor Hillary Clinton külügyminiszter lett, fogadalmat tett, hogy korlátozza családi alapítványának tevékenységét, különös tekintettel a külföldi adományokra. Az ígéretét nem sikerült teljesítenie, hiszen a szervezet továbbra is egy sor kormánytól fogadott el dollármilliókra rúgó támogatásokat. Az adományozók között olyan mintademokráciákat találunk, mint Szaúd-Arábia, Katar, Algéria, Omán, az Egyesült Arab Emírségek vagy éppen Bahrein. Az ügy nyomán kipattant botrányok pedig arról szóltak, hogy a támogatás fejében ki milyen kedvezményeket kapott Barack Obama külügyminiszterének közbenjárására, és az alapítvány mennyire nemcsak karitatív munkát végzett, hanem politikai lobbitevékenységet fejtett ki világszerte. Az amerikai sajtó egy része a fentiek közvetett beismeréseként értelmezi azokat a híreket, melyek szerint Norvégia az eddigi évi 20 millióról jövőre 4,2 millió dollára csökkenti az apanázst. Ausztrália pedig, miután a korábbi években az eddigi kormányok 75 millió dollárt juttattak Clintonéknak, egy az egyben felfüggeszti a támogatást. Bár Donald Trump a kampányban azzal fenyegetőzött, hogy az e-mail-botrány és az alapítványügy miatt eljárást indít Hillary Clinton ellen, választási győzelme után visszakozott. Ezzel együtt hónapok óta tart a vizsgálat, mely azt célozza, volt-e összeférhetetlenség Clinton külügyminiszteri tisztsége és az alapítvány tevékenysége között. Nagy meglepetésre azért ne számítsunk."
Öreg
2016. november 25. 11:18
Lehet, hogy nem minden sikerül neki, de az, hogy nem hagyja magát kilóra megvenni, az biztos!
tango47
2016. november 25. 10:47
Trump tényleg egy józanul gondolkodó ember: a befolyással való űzérkedést nem lobbinak, hanem csalásnak hívja, ahogy a normális emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!