Francia elnökválasztás: Le Pen vezet a felmérések szerint

2016. november 20. 16:04

Vasárnap tartják a francia jobboldal elnökjelölt-állító választását, amelyen három hasonló támogatottságú jobbközép jelölt indult, Sarkozy, Juppé és Fillon. A baloldal népszerűtlensége miatt várhatóan a vasárnapi választás győztese a szélsőjobb vezetőjével, Marine Le Pen-nel mérkőzhet majd meg a francia elnökválasztáson, azonban Le Pen támogatottsága a felmérések szerint messze a legmagasabb.

2016. november 20. 16:04

Több mint egymillió választásra jogosult francia állampolgár adta le voksát vasárnap délig a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának első fordulójában - jelentette be Thierry Solere, a legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak által rendezett előválasztás szervezőbizottságának elnöke.

A több mint 10 ezer választási körzet 67 százalékában 1 millió 138 ezren voksoltak a délelőtti órákban, ami magas részvételt jelez előre. A legtöbb helyen legalább egy órát kell várakozni a szavazni szándékozóknak, akik türelmesen állnak kígyózó sorokban. Este 7 óráig lehet szavazni, az első eredmények fél kilenc óra körül várhatók. 

Szoros eredmény várható

Az utolsó felmérések szerint szoros eredmény várható a három favorit, Nicolas Sarkozy volt államfő, és két volt miniszterelnök, Alain Juppé és Francois Fillon között. Rajtuk kívül további három volt miniszter, Jean-Francois Copé, Bruno Le Maire és egyetlen nőként Nathalie Kosciusko-Morizet, valamint a párton kívüli ultrakonzervatív jobboldalt képviselő Jean-Frédéric Poisson méretteti meg magát. Délig mind a hét jelölt leadta szavazatát.

Először rendez minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal fél évvel az elnökválasztás előtt. A voksolás tétje jelentős, hiszen a belviszályokban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált az elmúlt kormányzási időszakban.

Le Pen: magas népszerűség, magas elutasítottság

A jobboldali elnökjelölt jó eséllyel a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet Le Pennek választásról választásra nő a támogatottsága, egyes - szélsőségesnek tartott - nézetei miatt a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. 

Mégis a Politico által közölt legutóbbi közvélemény-kutatás szerint Le Pen-nek kifejezetten magas a támogatottsága. A Nemzeti Front jelöltje ugyanis a választók 29 százalékát tudja a háta mögött, miközben a második Nicolas Sarkozy 21 százalékkal áll mögötte, míg a szocialista Jean-Luc Mélenchon 15 százalékponttal van lemaradva az Ipsos felmérése szerint.

(MTI)

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polyscias balfouriana
2016. november 21. 23:57
Változást akarnak az emberek. Bármiképp. Szóltam.
választópolgár
2016. november 21. 00:40
Ha győz lepen és újra merkel, akkor cicaharc lesz németisztán és franciarábia között.
tango47
2016. november 20. 22:32
Eddig úgy volt, hogy a jobb-, és baloldal összefogott az egyébként legerősebb Le Pen ellen és mindig le is győzték.
krakken96
2016. november 20. 21:36
ellene fognak szavazni legalábbis a második fordulóban.mindenesetre jobbra tolódik a francia politika.a győzelemre egyetlen esélye az lenne ha a jobbos jelöltet úgy besároznák mint Clintont ugyanis ilyenkor mindig a "szélsőséges"nyer,jobban tudnak mobilizálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!