Véget ért a szíriai tűzszünet, segélyszállítmányt bombáztak le

2016. szeptember 20. 11:34

Segélyszállítmányt bombázott le Aleppó környékén helyi források szerint az orosz vagy a szír légierő. A Vörösfélhold több mint tíz önkéntese meghalt. Ez az orosz-amerikai tárgyalások eredményeként egy hete meghirdetett tűzszünet végét jelenti. Az első incidens az amerikai légierőhöz köthető, akik vasárnap mértek csapást, bevallásuk szerint véletlenül, szír kormánycsapatokra. A fegyverszünet vége óta 35 támadás történt. Az oroszok és amerikaiak újrakezdték a tárgyalásokat, kedden New Yorkban ülnek össze.

2016. szeptember 20. 11:34

Az orosz-amerikai alku eredményeként született, a szíriai hadsereg által meghirdetett egyhetes tűzszünet véget ért - számol be a Reuters. Egy háborús megfigyelőközpont azt állítja, a szír vagy az orosz légierő mérhetett csapást egy segélyt szállító konvojra Aleppó környékén, a támadás 12 áldozatot követelt. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom ezzel szemben 14 halott önkéntesükről számolt be. 

Az ENSZ megerősítette a támadás hírét, de nem árult el részleteket a támadók kilétéről. Stephen O'Brien, az ENSZ segélyügyi vezetője a Szíriai Arab Vörösfélhold önkéntesei elleni támaddást háborús bűnnek minősítette. Egy közleményben úgy fogalmazott, az összes érintett felet tájékoztatták a konvoj érkezéséről és tisztán jelezve volt, hogy humanitárius szállítmányról van szó.

Messze van a béke

Vasárnap az amerikaiak bombáztak le, állításuk szerint véletlenül, szíriai kormánycsapatokat, mely során több, mint 60 katona vesztette életét. Ezek után helyi források szerint az orosz és szír légierő vadászgépei jelentek meg Aleppó felett. Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a tűzszünet vége óta 35 támadás történt Aleppó környékén, elsődlegesen a felkelők által uralt területekre mértek légi csapásokat. 

Oroszország 2015 szeptemberében csatlakozott a háborúhoz és az Aszad-rezsim támogatásával az Egyesült Államokkal helyezkedik szembe, míg az Iszlám Állam terrorszervezet közös ellensége a feleknek. A hétfőn véget érő tűzszünetet John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hozta tető alá. Habár a harcok újraindultak, hétfőn Genfben találkoztak a felek újra, kedden pedig New Yorkban próbálnak újabb egyezséget elérni.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. szeptember 21. 07:57
Az Oroszok azt mondják, hogy sem ők, sem a szír kormányerők nem bombáztak. Pilóta nélküli repülővel kísérték a konvojt, a szállítmány célpontjáig, ezután a repülőjük visszatért a bázisára. Arról, hogy ezután mi történt, arról ők is a sajtóból értesültek. Ha az amerikaiak és a törökök is ilyen nyilatkozatot tesznek, akkor a lehetséges bombázóról szabadon lehet fantáziálni.
Akitlosz
2016. szeptember 20. 15:21
Először is ki kell végre irtani Aleppóból a terroristákat. Azután lehet újra tűzszünetezni és biztonsággal meg fognak tudni ékezni a segélyszállítmányok Aleppóba. Már ha az amerikaiak le nem bombázzák azokat. Ennek a konfliktusnak jelenleg sajnos csak katonai megoldása van.
szavaztam
2016. szeptember 20. 14:46
azért érdekes h 1 hét tüzszünet alatt egy kamion se jutott el aleppoig, most meg a tüzszünet lejártával elindultak és láss csodát támadás érte őket...
Quaestor migráns
2016. szeptember 20. 14:18
sersem " a találatot kapott teherautókon egymást követő másodlagos robbanások láthatóak," Vagyis egyértelműen FEGYVEREK VOLTAK A TEHERAUTÓKON! Már a sokadik eset, hogy segélyszállítmámynak álcázott páncéltörő rakétákat szállítanak a yenkik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!