Még mindig nem beszél a párizsi merénylő

2016. szeptember 08. 17:57

Harmadszorra próbálták kihallgatni a novemberi párizsi terrortámadások elkötői közül egyedüliként életben maradt Salah Abdeslamot, de a férfi ezúttal is élt a hallgatás jogával.

2016. szeptember 08. 17:57

Továbbra sem beszél a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat végrehajtó terrorista kommandó egyetlen túlélője. Salah Abdeslam „élt a hallgatás jogával” újabb, csütörtöki kihallgatásán – mondta ügyvédje francia újságírók előtt. Frank Berton ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy ügyfele előbb-utóbb válaszolni fog a francia vizsgálóbírók kérdéseire. 

Salah Abdeslamot harmadik alkalommal vitték a vizsgálóbíró elé, és „a mintegy másfél óráig tartó kihallgatáson élt a hallgatás jogával” az ügyvéd szerint. 

Abdeslam az egyetlen ismert – életben maradt – tagja annak a terroristacsoportnak, amely öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett tavaly november 13-án Párizsban. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, s április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű (marokkói felmenőkkel rendelkező) 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és emberöléssel vádolják. 

Amióta átvitték Párizsba, nem volt hajlandó beszélni, s júliusban még a zárkájából sem jött ki a kihallgatásra. „Ehhez joga van, ez nem vitatható” – hívta fel a figyelmet az ügyvéd. „Megvan rá a remény, hogy Salah Abdeslam egy napon válaszol” a vizsgálóbíró kérdéseire, de „ez nem ma van” – fogalmazott az ügyvéd, aki szerint a vizsgálóbíró valószínűleg megjelöl majd egy újabb dátumot. Az ügyészség megerősítette, hogy Salah Abdeslam nem válaszolt a kérdésekre. 

Az ügyvéd ismét elmondta: a hallgatás egyértelmű oka az, hogy ügyfelét 24 órás megfigyelés alatt tartják a magánzárkájába felszerelt térfigyelő kamerákkal. Erre az esetleges szökési, illetve öngyilkossági kísérlet megakadályozása miatt van szükség. A többi elítélttől elszigetelten fogva tartott dzsihadistát sétái és sportolás közben is felügyelik, kamerákkal is. A legfőbb közigazgatási és bírói szerv, az államtanács júliusban kimondta, hogy az intézkedés nem aránytalan a terrorcselekményekhez képest, amelyekkel vádolják.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szarföldi
2016. szeptember 09. 18:13
thymian "ügyfelét 24 órás megfigyelés alatt tartják a magánzárkájába " Mikor megyek fel a nagyfaluba, Judapestre, lépten nyomon megfigyelőlamerák ezrei figyelik a BÉKÉS polgárokat is! Akkor mi a gond, ha egy tenorpistát is figyelnek?
Szarföldi
2016. szeptember 09. 18:10
Mióta vannak a bűnözőknek jogaik? Azt a liberálist is fejbe kéne lőni, aki bűnözők jogairól beszél!
vigyor
2016. szeptember 09. 18:09
Kevés volt a vívólecke....gyenge volt a masszőr....hideg a kávé....tessék kicsit jobban kényeztetni szegény traumás dzsihadistát!
Szarföldi
2016. szeptember 09. 18:07
Mint a híres, hitler , A Bukás mémvideok végén Szóljatok a körmös bauernek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!