Francia külügyminiszter: Akik szemet hunytak a bűntettek fölött, felelni fognak

2016. szeptember 27. 13:04

A rezsim támogatói, Irán és elsősorban Oroszország, le tudják fogni Bassár el-Aszad szíriai elnök kezét. Abba kell hagyniuk a kettős játékot – jelentette ki a francia külügyminiszter egy keddi interjújában. Jean-Marc Ayrault a szíriai rezsim ürügyként használta fel az Egyesült Államok és Oroszország között tárgyalt tűzszünet legkisebb repedését is arra, hogy Aleppót bombázza.

2016. szeptember 27. 13:04

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter arra szólította fel kedden Oroszországot és Iránt, hogy hagyjanak fel a szíriai konfliktusban a „kettős játékkal” és tegyenek meg mindent, hogy a damaszkuszi rezsim beszüntesse „a háborús bűntetteket”. A rezsim támogatói, Irán és elsősorban Oroszország, le tudják fogni (Bassár) el-Aszad (szíriai elnök) kezét. Abba kell hagyniuk a kettős játékot – mondta a francia diplomácia vezetője a Libération című napilapban kedden megjelent interjúban. 

Jean-Marc Ayrault szerint a szíriai rezsim „ürügyként használta fel az Egyesült Államok és Oroszország között tárgyalt tűzszünet legkisebb repedését is arra, hogy Aleppót bombázza”. „A rezsim egyértelműen ennek a mártírvárosnak az elestét akarja. És evakuálni akarja a lakosságnak a rezsimmel szembenálló részét azért, hogy másokat telepítsen be, akik hűek lesznek hozzá” – hangsúlyozta a francia politikus. 

„Csak a radikálisok keltik azt a benyomást, hogy képesek a rezsim ellen felvenni a harcot”

A külügyminiszter szerint a mérsékelt ellenzék csoportjai, amelyek a tárgyalóasztalhoz ülhetnének, „veszélyes közelségben” vannak egyes dzsihadista csoportokhoz, köztük a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító Dzsabhat Fatah as-Sám nevű csoportosuláshoz, s ez vitás helyzetet teremt az oroszokkal. „Csak a radikálisok keltik azt a benyomást, hogy képesek a rezsim ellen felvenni a harcot” – hívta fel a figyelmet Jean-Marc Ayrault, aki szerint a rezsim agresszív fellépése megerősíti a szélsőségeseket, Bassár el-Aszad pedig ezzel a kétértelműséggel operál. 

„A mérsékeltek elleni harc a célja, mert őket lehet a tárgyalóasztalhoz hívni, s ezt Damaszkusz szeretné elkerülni” – mondta a miniszter. 

Jean-Marc Ayrault: Akik szemet hunytak a bűntettek fölött, felelni fognak

Aleppó városának a lázadók által ellenőrzött részén folyamatos a bombázás, amióta az amerikai-orosz segítséggel két hete tető alá hozott fegyvernyugvás a múlt héten összeomlott. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vasárnap azt közölte, hogy Aleppó keleti, lázadók kezén lévő negyedeiben 275 ezer ember rekedt, akik két hónapja nem jutnak semmilyen segítséghez, s szombat óta a vízellátás is szünetel a bombázások miatt. 

A nyugati országok egyértelműen Oroszországot teszik felelőssé a damaszkuszi rezsim katonai támogatása miatt. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet barbarizmusnak nevezte Moszkva szíriai fellépését, nem pedig terrorellenes bevetésnek. Szerinte Moszkva egy „gyilkos rezsimet” támogat Szíriában. Francois Delattre, Franciaország ENSZ nagykövete pedig úgy vélekedett, hogy háborús bűncselekményeket követnek el a konfliktusban szembenálló felek Aleppóban.  „Azok, akik megállíthatják (ami Aleppóban történik), de nem teszik, felelni fognak azért, mert szemet hunytak a bűntettek fölött” – mondta a francia külügyminiszter.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!