A CSU nekiesett a CDU-nak a mecklenburgi választási kudarc után

2016. szeptember 05. 08:51

Ébresztő kell, hogy legyen a mecklenburg-elő-pomerániai választás a CDU-nak, hogy szabályozza szigorúbban a bevándorlást a kormány – figyelmeztetett több CSU-s politikus, miután a keleti tartományban a jobboldali AfD végzett második helyen az SPD mögött, harmadik helyre szorítva Merkel pártját. A CDU Bundestag-frakciójának egyik szóvivője is elismerte, hogy katasztrofális az eredmény.

2016. szeptember 05. 08:51

A bajor CSU több politikusa szerint is intő jel a CDU számára, hogy a jobboldali bevándorlásellenes AfD csaknem három százalékpontot vert a kereszténydemokratákra, a harmadik helyre szorítva őket a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választásokon. Egyébként ebben a tartományban van Angela Merkel kancellár egyéni körzete is. A választást magasan a szociáldemokrata SPD nyerte. 

A kereszténydemokraták bajor testvérpártja már régóta bírálja Merkel kormányát a túl megengedő migrációs politika miatt, és ennek számlájára írják a mostani választási kudarcot is. Markus Söder bajor pénzügyminiszter szerint ez egy ébresztő kell, hogy legyen a CDU számára, hogy változtassanak a migrációs politikán, ugyanis nem lehet az emberek akaratát ignorálni. Söder erről a Bildnek beszélt.

A CSU titkára is szigorúbb menekültpolitikát követelt: „a mecklenburg-elő-pomerániai drámai választási eredmény után a berlini köztársaságnak végre meg kell hoznia a szükséges döntéseket” – mondta Andreas Scheuer a Tagesspiegelnek. A CSU szerint ezek a szükséges döntések, hogy felső határt szabjanak meg a befogadott menedékkérők számának, gyorsítsák fel a visszatoloncolásokat, minősítsenek több országot biztonságos származási országnak és javítsák az integrációt. Scheuer szerint nem szabadna tétlenül nézni, ahogy egy protestpárt a kormány hibáiból profitál.

Nem csak a CSU, de egyházi vezetők is hasonlóan látják a dolgot: a hamburgi és berlini katolikus érsekek közös nyilatkozatban a politika számára szóló vészjelzésnek nevezték az eredményt, és hangsúlyozták: komolyan kell venni az emberek félelmeit és aggodalmait.

Azt a CDU Bundestag-frakciójának egyik szóvivője is elismerte, hogy katasztrofális az eredmény pártja szempontjából. Stephan Mayer a Huffington Postnak nyilatkozva azt is hangsúlyozta, hogy a kormány 2015 óta sok mindenben változtatott a menekültpolitikáján, de a választók számára ez ezek szerint nem volt látható.

Az AfD-nek a francia Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen, a holland populista Geert Wilders és az osztrák szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache is gratulált az eredményhez – foglalja össze a FAZ.

 

Kép forrása: FAZ

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2016. szeptember 05. 20:09
"....... AfD csaknem három százalékpontot vert a kereszténydemokratákra, ......." ??? 20,8 - 19 = 1,8
Szorgos Lajhár
2016. szeptember 05. 18:53
A CSU csak a száját járatja. Ha most nem kezdenek országos párttá válni, amivel az AfD szimpatizánsait is maguk mellé állíthatják, cseszhetik.
zolizolizoltan
2016. szeptember 05. 16:09
Már egy éve teljesen világos, hogy Merkel konoksága a CDU bukását okozza. Nem értem, miért nem hoznak új kancellárt egy évvel a választás előtt. Az is teljesen világos, ha Merkel marad még egy évig, akkor nem a CDU adja a választás után a kancellárt. Nem értem, miért nem látják a CDU-ban?
balbako_
2016. szeptember 05. 12:12
Tudod az első pofon a legnagyobb a többit aztán megszokod...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!