A V4-es külügyminiszterekkel is egyeztetne a weimari háromszög

2016. augusztus 29. 20:44

A német, a francia és a lengyel külügyminiszter azt javasolja, hogy a jövőben a weimari háromszög külügyminiszterei a V4-es külügyminiszterekkel kibővített tanácskozásokat is tartsanak, így erősítve az EU összetartását.

2016. augusztus 29. 20:44

Az EU összetartásának erősítése céljából az úgynevezett weimari háromszög (Németország, Franciaország és Lengyelország) külügyminisztereinek a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) külügyminiszterivel bővített tanácskozásokat is kellene tartania – javasolja a német, a francia és a lengyel diplomácia vezetője a weimari együttműködés kezdetének 25. évfordulója alkalmából kiadott hétfői közös nyilatkozatukban.

A konzultációs fórum megalakításának évfordulójára szervezett, hétfőn véget ért németországi rendezvénysorozaton ismertetett nyilatkozatban Frank-Walter Steinmeier német, Jean-Marc Ayrault francia és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kiemelte: „meg kell értenünk az Európa-szkeptikus hozzáállás” okait, és az európai integrációt, illetve az Európai Uniót azzal kell megerősíteni, hogy „bizonyítjuk működőképességét”.

Hozzátették: „komolyan vesszük polgáraink várakozásait, aggodalmait és félelmeit, és kézzelfogható eredményekkel akarjuk megmutatni, hogy korunk nagy kihívásaival birkózva az Európai Unió keretében többet érhetünk el, mint különálló nemzetállamokként”. Azonban „egy rugalmas Európai Unió kialakítására törekedünk, amely tiszteletben tartja, hogy a tagállamoknak eltérő ambíciói vannak a további integrációval kapcsolatban” – áll a nyilatkozatban.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2016. augusztus 30. 11:32
Tapasztalt, vén róka ez a Merkel.
formaegy
2016. augusztus 30. 07:36
A lengyelek ennyire buták, hogy ezt a bla-blát el is hiszik a németek és a franciák részéről? Itt a V4-ek gyengítése a cél! Nézzük már merkelhitlernek mi a legújabb célja! Német, francia, olasz mag létrehozása. A lengyelek komolyan gondolják, hogy ebben a brancsban nekik bármiféle komoly szerepet szánhatnak? Egy frászt! A "weimari együttműködés felmelegítése" címen csak egy a cél - meggyengíteni a V4-ket. Érdekes, hogy most fontos ez a "felmelegítés" A lengyelek megint köptek egyet nem először! Szégyen!
Strassnoff Ignác
2016. augusztus 29. 23:35
Elhiszem én, hogy egyenrangú nemzetek, stb.... De.: Szlovákia lakossága 5,4 millió. Párizsé meg 12 millió... Szóval diktálni nem fog ez a régió, az biztos. Persze emberkedni lehet...
Harangláb
2016. augusztus 29. 21:39
a kör sokszögesítése?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!