Izraelt okolja Tel-Aviv polgármestere a palesztin merényletért

2016. június 10. 20:10

A tel-avivi merénylet oka a palesztin területek izraeli megszállása – mondta Tel-Aviv polgármestere az izraeli katonai rádiónak csütörtökön. Ron Huldai szerint Izrael lehet az egyetlen ország, amelyben egy másik nép polgárjogok nélkül, megszállás alatt él.

2016. június 10. 20:10

A palesztin területek izraeli megszállását okolta a négy halálos áldozattal járó tel-avivi merényletért az izraeli város polgármestere. Ron Huldai munkapárti polgármester az izraeli katonai rádiónak azt mondta, hogy a szerda esti támadásokat egy tel-avivi kávéházban Ciszjordánia izraeli megszállására lehet visszavezetni. A két palesztin támadó a ciszjordániai Hebron környékéről érkezett. Huldai szerint Izrael lehet az egyetlen ország, amelyben egy másik nép polgárjogok nélkül, megszállás alatt él. Hozzátette, nem lehet embereket ilyen helyzetben tartani és azt remélni, arra a következtetésre jutnak, hogy minden rendben van.

Tel-Aviv polgármestere hangsúlyozta, senki sem elég bátor ahhoz, hogy békét kössön a palesztinokkal. Felszólított arra, hogy amikor az erőszak alábbhagy, keressenek megoldást, jussanak megegyezésre a palesztinokkal. Meg kell mutatnunk a szomszédainknak, hogy valóban egy kisebb, de zsidó többségű zsidó államhoz szándékozunk visszatérni – hangsúlyozta.

A 71 éves politikus, aki korábban az izraeli légierő tábornoka volt, hozzátette, 49 éve tart a megszállás, amelynek részese volt, és tisztában van azzal, hogy ez mit jelent. 

Izrael két újabb zászlóaljat telepít Ciszjordániába

Eli Ben-Dahan izraeli védelmiminiszter-helyettes a polgármester kijelentését „bizarrnak és megtévedtnek” nevezte. Ben-Dahan felidézte, hogy 100 éve is volt már terrorizmus, 1929-ben zsidókat gyilkoltak meg Hebronban, pedig akkor még nem volt zsidó állam, akkor még „megszállás” sem volt.

A szerda esti merényletekre válaszul Izrael bejelentette: két újabb zászlóaljat telepít az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániába. Az izraeli kormány emellett közölte, hogy felfüggeszti a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, akik a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére előzőleg kaptak ilyet, főleg családlátogatás céljára. Ezen túl bevonták a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti, valamint a külföldre szóló utazási engedélyeket, és az izraeli hadsereg körülvette a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője Tel-Avivba érkezett.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szaniszló politikai tisztogatás
2016. június 12. 11:01
ZyBen Buzi-e vagy? Mi mióta zárjuk koncentrációs táborba - Gáza - a cigányainkat? Mikor bombázzuk le a házaikat, ha megkéselnek, megerőszakolnak egy 80 éves magyar idős nőt??????
hajjaj
2016. június 11. 21:26
Az a különbség a jobboldali értelmiségiek és a balos csótányok között, hogy az előbbiek nem akarnak senkit agyon taposni, míg az utóbbiak pedig állandóan abban reménykednek, hogy valaki majd jön és jégcsákánnyal elintézi az előbbieket. Közben nyüzsögnek, zabálnak, párzanak, petéznek és tüntikéznek. Ja, meg álmodoznak, hogy milyen jó lett volna patkánynak születni.
zazriveczazseni
2016. június 11. 20:50
Amikor nem létezett Izrael akkor is voltak pogromok, néhány évente az arabok a zsidókra gyújtották a házat, jó néhányat meg is lincseltek. Arafat nagybátyja anno Hitlerrel (Husszeini) is tárgyalt egy közel-keleti haláltábor felállításáról.
zazriveczazseni
2016. június 11. 13:42
Bizonyára 1930-as években is azért mészároltak le Hebronban kb. 70 zsidót, mert tudták, hogy kb. 40 év múlva tartós izraeli ellenőrzés alá kerülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!