Brexit: megszorítással és adóemeléssel fenyegetőzik a brit kormány

2016. június 15. 11:51

A brit pénzügyminiszter, George Osborne, jelentős adóemelést és kiadáscsökkentést lengetett be arra az esetre, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. A politikus számításai szerint ugyanis 30 milliárd fontos űrt kellene kipótolni majd a költségvetésben, többek között a személyi jövedelemadó növelésével vagy például az oktatási és egészségügyi kiadások csökkentésével.

2016. június 15. 11:51

A brit pénzügyminiszter szerint jelentős adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket tartalmazó pótköltségvetést kellene beterjeszteni, ha a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazáson a választók többsége a kilépésre szavaz.

George Osborne egy szerdai kampányrendezvényen részletezte azokat a költségvetési intézkedéseket, amelyekre véleménye szerint szükség lehet a Brexit esetén, vagyis akkor, ha a referendumon a választók úgy döntenek, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

SZJA-csökkentésre lehet majd számítani a briteknél

A szerdai brit sajtóhoz előzetesen kiszivárgott részletek szerint a tervezett lépések között lenne a személyi jövedelemadó 20 százalékos alapkulcsának 2 százalékpontos emelése 22 százalékra, és a jelenleg 40 százalékos felső kulcs emelése 3 százalékponttal 43 százalékra. Emelné a kormány az alkoholfélék és az üzemanyagok illetékét is.

Ez a csomag az előzetes számítások szerint 15 milliárd font (hatezer milliárd forint) többletbevételt hozna.

15 milliárd fontnyi kiadáscsökkentés is várható lehet

A készenléti költségvetési tervekben szerepel további 15 milliárd fontnyi kiadáscsökkentés is. Ennek elemei közé tartozna az egészségügyi, az oktatási és a védelmi költségvetés 2 százalékos, a rendőrségi, a közlekedési és az önkormányzati kiadások 5 százalékos visszafogása.

Osborne szerint ugyanis Brexit esetén a brit államháztartás egyenlegében 30 milliárd fontos űr keletkezne, amelyet valahogy ki kell tölteni.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2016. június 15. 12:41
a kilepest a nyuggerek es a tanulatlan workshy prolik tamogatjak legnagyobb mertekben...ezert ha megszavazzak fizessenek is meg erte
drkovax
2016. június 15. 12:38
Ezek Fletónál jártak korrepetáláson. Neki volt a 2004-es adu ásza, hogy "elveszem a nyugdíjadat, ha ...". De róla ez hihető is volt. Kérdés ezt elhiszik-e a szavazók ?
BPasternak
2016. június 15. 12:24
Tehát brexit esetén a saját kormányuk szándékosan padlóztatná a gazdaságot. Remélem a választópolgárok átlátnak a szitán.
MZ/X
2016. június 15. 12:23
Eddig azt ugatták, hogy Anglia nettó befizető és ők tartják el a szegény keleti országokat... tehát hazudtak megint...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!