Így magyarázná ki az osztrák külügyminiszter Norbert Hofer győzelmét

2016. május 23. 07:37

Háromlépéses magyarázkodó tervet dolgozott ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter arra az esetre, ha a jobboldali populista FPÖ jelöltje, Norbert Hofer nyerné az elnökválasztást. Így nézne ki az osztrákok diplomáciai offenzívája.

2016. május 23. 07:37

Ausztria néppárti külügyminisztere, Sebastian Kurz háromlépéses tervet dolgozott ki arra az esetre, ha nemzetközi porondon magyarázkodni kényszerülne amiatt, hogy az osztrákok a populista FPÖ jelöltjét, Norbert Hofert választották meg elnöknek. 

A tervet a Kurier szerezte meg.

Első lépésként már előre felmérték a terepet azt szondázva, milyen következményekkel járhat Hofer győzelme. Hasonló szankciókkal, mint amiket Ausztria 2000-ben Jörg Haider és pártja kormányra kerülése miatt kapott, most nem számolnak. Az osztrák külügy úgy számol, az USA nem fogja kitiltani az országból a potenciális új elnököt, mint ahogy azt anno Kurt Waldheim esetében tette. Kurz minisztériuma felkészült a kemény kritikákra is, a legkeményebb reakciókat Franciaországból várják. Matteo Renzi olasz kormányfőtől és Jean-Claude Junckertől kritikus-szomorú reakcióra számítanak.

Második lépésként az elmúlt két hétben összeállítottak egy olyan diplomaták számára kötelezően követendő érvcsomagot, amiben például úgy kell visszautasítaniuk az idegenellenesség vádját, hogy közben arra is felhívják a figyelmet: egyedül Ausztria több menekültet fogadott be, mint az USA és Kanada együtt. Az államfőnek a hadsereg főparancsnokaként betöltött szerepét érintő aggodalmakra válaszul az osztrák külügy azt kéri, világosítsák fel a külföldi kritikusokat az osztrák jogrendszerről: Ausztriában nem elnöki rendszer van, az államfő inkább reprezentatív szerepet visz.

Harmadik lépésként Kurz saját magát is bevetné. Ehhez a Kurier szerint már eleve jó kezdet az uniós külügyminiszterek szokásos hétfői találkozója. Kurz elvileg minden uniós külügyminiszterrel személyesen szeretne beszélni az ügyről, és ha a franciákat másként nem lehet meggyőzni, hát betervezne egy párizsi látogatást.

Ha Alexander van der Bellen lenne végül az államfő, nem szükséges semmiféle diplomáciai imidzsoffenzíva, írja a külügyes anyagra hivatkozva a Kurier.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2016. május 23. 18:06
Nem sokára vége lesz Európában a libsi hatalomnak és akkor majd nem kell senkinek sem magyarázkodni.
csuka
2016. május 23. 11:15
Ideje leváltani a népet, ahogy a németeknél megy. (Persze nálunk is kísérletezik ezzel a felcsúti vajda. Az értelmesebbeket elüldözi az országból a testvíreit meg 'letésztázza'.)
krisztoforo48
2016. május 23. 10:55
Megoldják a problémát okosba.
Anonymtalan
2016. május 23. 10:28
"Jean-Claude Junckertől kritikus-szomorú reakcióra számítanak." Be kell neki szólni, hogy Ad 1. Az a fránya demokrácia ne lenne, ugye kedves Junker maga szeretne rendeletekkel kormányozni az egész EU-ban. Ad 2. A FPÖ térnyerése kizárolag a maga és a magához hasomnló öntelt ostobák lelkén szárad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!